ПРЕДСТАВНИЦИ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ЗАУЗЕЛИ СТАВ ДА БИХ ДОБИЈЕ СТАТУС ДРЖАВЕ КАНДИДАТКИЊЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВНИЦИ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ЗАУЗЕЛИ СТАВ ДА БИХ ДОБИЈЕ СТАТУС ДРЖАВЕ КАНДИДАТКИЊЕ


ЗАГРЕБ, 14. вељаче 2020. – У Загребу су се окупили представници земаља западног Балкана, водећихтхинк-тханковаиз Југоисточне Еуропете бројни стручњаци за политике Еуропске уније.Повод за окупљање била је конференција „ЕУ Енларгемент он Холд – БетwеенЦонтаинментандРеформ“,којој је циљ био потакнути дијалог о кључним темама за унапрјеђење процеса приступања ЕУ. Конференција коју су организирали Заклада ХаннсСеидел и Институт за развој и међународне односе (ИРМО) имала је за циљ олакшати приступни процес земљама које су потенцијални кандидати за улазак у ЕУ.

На конференцији је усвојена Декларација с препорукама за политику проширења ЕУ, а у чијој су изради судјеловали представници Албаније, Боснеи Херцеговине, Сјеверне Македоније, Косова,Црне Горе и Србије.Декларација обједињује заједничке препоруке за судионике процеса приступања – од разине ЕУ до самих држава кандидаткиња. Осим тога, Декларација доноси одговор на питање о увјетима уласка земаља западног Балкана у ЕУ.

Препорука је да преговори о приступању Сјеверне Македоније и Албаније започну у 2020., баш као и да се дефинира статус државе кандидаткиње за Босну и Херцеговину. Надаље, потписници Декларације заговарају либерализацију процеса добивања визе за Косово те дефинирање точних оквира за улазак Србије и Црне Горе у ЕУ до краја ове године.

Такођер, судионици конференције позвали су све институције ЕУ да искористе нове идеје и процедуре политике проширења како би додатно нагласиле усвајање еуропских вриједности те промовирале идеју ЕУ. Једно од значајнијих излагања у оквиру конференције одржао је заступник у Еуропском парламенту Томислав Сокол, који је истакнуо изазове владавине права у ЕУ.

Организатори ове међународне конференције су њемачка политичка заклада Ханнс Сеидел и Институт за развој и међународне односе. Заклада Ханнс Сеидел у Хрватској организираактивности на подручју политичког савјетовањаи политичке едукације, док је ИРМО посвећен различитим облицима сурадње у међународним односима те политичким, економским и социјално-културним развојним трендовима. На заједничкој конференцији у Загребу окупили су све релевантне дионике међународне политике, који су расправљали о кључним темама за унапрјеђење процеса приступања ЕУ.