Сњежни сметови и јак вјетар донијели велике проблеме становницима Српске :: Semberija INFO ::

 

Сњежни сметови и јак вјетар донијели велике проблеме становницима Српске


Фото: СРНА

Због великих сметова поједина села у околини Сокоца и даље су потпуно блокирана, док је отежано и функционисање мобилне телефоније. Обустављен је саобраћај за теретна возила на путу Мокро – Соколац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је у овом моменту најважније да су падавине у овој општини престале, али да су снијежни наноси досезали чак два метара.

- Градско језгро Сокоца је добило струју и воду као и дио насеља Брдо, Подроманија и још неки дијелови општине - рекао је Бјелица и додао да у насељима Балтићи и Соколачке њиве раде на санацији струјне мреже.

Истакао је да су екипе предузећа Романијапутеви на терену, као и додатна механизација потребна за чишћење.

- Надам се да ће у току дана општина Соколац, што се тиче снијежних наноса, бити деблокирана - навео је Бјелица.

Вишеструка штета је настала у Требињу гдје је јак вјетар оборио стабла дрвећа, саобраћајне знакове, билборде, а преврнута је и камионска приколица на путу Требиње-Љубиње, речено је у Регионалном центру Цивилне заштите.

Најјачи удар вјетра на подручју Требиња од 99 километара на час забиљежен је синоћ у 21.19, речено је Срни у требињској Метеоролошкој станици. 

На Музеју Херцеговине скинута су четири реда цигле у току јучерашњег дана. 

Из Регионалног центра Цивилне заштите наводе да су у Билећи усљед вјетра ноћас два стабла чемпреса пала на породичну кућу, али се о процјени штете још не може говорити. У Билећи је вјетар оборио и циглу на појединим кућама, као и у општини Берковићи. 

Усљед невремена село Врањска на подручју Билеће остало је без електричне енергије, као и општина Гацко и поједина села на подручју Невесиња.

На подручју Хан Пијеска због олујног вјетра и сњежних падавина дошло је до прекида испоруке струје и воде, а у самом центру општине висина сњежног покривача износи до једног метра.

Шеф Штаба за чишћење и одржавње путева у општини Хан Пијесак Зора Гашевић рекла је да струје нема од јуче и да само централни дио општине има електричну енергију.

Она је навела да је због нестанка струје на водоводима Штрекавац и Краљева гора комплетан град остао без воде и сва села која се снабдијевају са ових изворишта.

Према њеним ријечима, механизација од јутрос у 5.00 часова чисти од снијега градске улице и путеве према селима.

Гашевићева је рекла да маханизација овдашњег Шумског газдинства "Височник" чисти снијег на правцима према Караули, Љесковцу и Мироњи, те са путева уклања и пало дрвеће.

Висина снијега на сеоским правцима који пролазе кроз шумовите предјеле исноси и до два метра, а понегдје има и виших сњежних сметова.

СРНА / Глас Српске