Колико ће Брегзит коштати Велику Британију? :: Semberija INFO ::

 

Колико ће Брегзит коштати Велику Британију?


ЛОНДОН - Константна неизвјесност у вези с будућношћу трговинских односа Велике Британије с Европском унијом могла би коштати британску привреду до краја године 4,4 милијарде фунти, а до краја деценије чак и 15 милијарди фунти, процјењује у извјештају међународна организација Rend Jurop (Rand Europe - Research and Development Corporation).

Посљедње вијести говоре да Велика Британија очекује да ће ЕУ понудити Лондону споразум о слободној трговини сличан ономе који има с Канадом, рекао је британски министар спољних послова Доминик Раб.

Раб је поновио да било који споразум неће захтијевати велико усклађивање с правилима блока. Ово је у више наврата поновио и британски премијер Борис Џонсон.

Међутим, аутори извјештаја оспоравају премијерова обећања да ће до краја такозваног прелазног периода, 31. децембра, закључити споразум о слободној трговини у канадском стилу те упозоравају да би преговори могли потрајати будући да се Велика Британија суочава с негативним дугорочним економским импликацијама исхитреног договора.

А, те импликације могу озбиљно наштетити британској економији. Наиме, британска економија ће биљежити раст све док не буду испреговарани детаљи нових договора, до 2025. раст бруто домаћег производа (БДП) могао би се смањити за 11 милијарди фунти, а до 2029. чак за 15 милијарди фунти уколико се не постигне нови споразум.

У "Ренд Јуроп" истовремено упозоравају да ће се свако смањење БДП-а одразити на веће трошкове јер ће се држава морати задуживати, уз додатни трошак годишњих камата од готово 1,3 милијарде фунти до краја 2020. године и три милијарде фунти до 2025. године.

"Ренд Јуроп" упозорава да инситирање премијера Бориса Џонсона да неће продужити  прелазни период након 31. децембра ове године могло би довести до ризика од Брегзита без договора. Тада би Велика Британија била суочена с неповољним условима Свјетске трговинске организације (WТО), што би довело до додатног ризика од царина и извозних квота.

У извјештају се истиче и да ће британске савезнике, посебно САД, забринути евентуално продужење прелазног периода јер то доноси неизвјесност.

О томе како ризични политички потези утичу на економију можда најбоље илуструје и то да је британска економија већ забиљежила негативне економске посљедице због референдума о изласку из ЕУ у 2016. години јер су потрошачи смањили потрошњу, а компаније обуставиле инвестиције.

Bloomberg / Nezavisne novine