ЗАЈЕДНИЧКА СЈЕДНИЦА ВЛАДА РС И ФБИХ: ДОГОВОР О РАСПОДЈЕЛИ ПДВ-А :: Semberija INFO ::

 

ЗАЈЕДНИЧКА СЈЕДНИЦА ВЛАДА РС И ФБИХ: ДОГОВОР О РАСПОДЈЕЛИ ПДВ-А


Foto: Nedžad Uglješa | Zajednička sjednica vlada RS i FBiH: Dogovor o raspodjeli PDV-a

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Владе Републике Српске и Федерације БиХ на данашњој заједничкој сједници треба да постигну договор о расподјели прихода од ПДВ-а, тачније да утврде коефицијенте о расподјели, о којима нема договора готово три године.

Према незваничним информацијама, коначни договор могао би бити да Федерација БиХ Републици Српској дугује око 35 милиона КМ. До ове цифре, која наводно није спорна ни Федерацији БиХ, дође се када се пребију дуговања која Српска Федерацији БиХ има из периода 2012. и почетка 2013. године и оног што Федерација дугује Српској од 2014. године.

"Обећање је да ће они то прихватити, а онда ћемо повући све те тужбе. Расподјела прихода је математичка радња и, ако ћемо уважавати институције, струку и науку, то је математика, а ако нећемо, онда је то политика", рекао је недавно Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

У договор на данашњој сједници у вези с расподјелом прихода од ПДВ-а вјерује и Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, који је рекао да је сигуран да ће то вратити пољуљано повјерење и олакшати будући рад, али и спријечити међусобне тужбе.

"Сигурно је да се ја највише радујем том састанку јер скоро пет година покушавам на свакој сједници да постигнемо договор о коефицијентима и расподјели прихода међу ентитетима. Након што смо се нашли у зачараном кругу и скоро три године нисмо донијели одлуку о привременим коефицијентима за квартални период, почеле су консултације међу владама, јер ентитетски министри финансија нису могли да постигну сагласност на сједницама", рекао је Беванда.

Он је рекао да ће, уколико представници ентитета постигну договор о коефицијентима и коначној расподјели, Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ одржати сједницу и то преточити у приједлог, како би се та одлука усвојила у складу са законом и процедурама.

"Једноставно, то досад није било могуће, јер није било договора. То нам је правило проблеме и код аранжмана с ММФ-ом и у сарадњи са другим финансијским институцијама јер нисмо имали завршен посао ни чисте рачуне, а слали смо и лошу слику и поруку потенцијалним инвеститорима", рекао је Беванда.

Осим о расподјели прихода, ентитетске владе на данашњем састанку треба да постигну и конкретнији договор о "Електропреносу БиХ", односно блокираним средствима у овој компанији, а требало би коначно да се заврши и прича о извозу обловине из БиХ, тачније о "забрани". О овоме је договор постигнут још прије неколико година, али то никада није спроведено у пракси, те о заштити домаће производње.

(независне)