АРНАУТ НЕ ОДУСТАЈЕ: Смањење отпремнина политичарима поново у Парламенту БиХ :: Semberija INFO ::

 

АРНАУТ НЕ ОДУСТАЈЕ: Смањење отпремнина политичарима поново у Парламенту БиХ


Пред посланицима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ 4. фебруара 2020. године поново ће се наћи Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ по хитном поступку, а чији је предлагач посланик Дамир Арнаут.



– Напомињем да се ради о истом приједлогу закона (смањење отпремнина) који је одбијен на 3. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ од 16. јануара 2020. године. Узимајући у обзир накнадне изјаве одређених посланика да су грешком гласали против овог приједлога закона те да омјер гласања указује на то да би исправкама тих грешака закон могао бити усвојен, приједлог поново подносим – написао је у образложењу Арнаут.

Запослени у институцијама БиХ има право на отпремнину приликом одласка у пензију у висни својих шест остварених нето плата исплаћених у протеклих шест мјесеци или шест просјечних мјесечних нето плата из претходне године у БиХ, ако је то за њега повољније, без обзира на висину остварене плате коју запослени има.

Напримјер, чланови Предсједништва БиХ имају право на отпремнину у минималном износу од 29.820 КМ, министри у Савјету министара БиХ минимално 25.347 КМ, омбудсмени минимално 23.856 КМ и тако даље. Ови износи су у правилу били виши због накнада за минули рад и сличних накнада које се додају на основну плату и улазе у нето плату.

Предложени закон задржава право значајног броја запослених у институцијама БиХ на отпремнину у износу њихових шест нето плаћа исплаћених у претходних шест мјесеци, односно шест просјечних плата у БиХ уколико је то за њих повољније, али уводи ограничење на максималан износ отпремине која се може исплатити на 12 просјечних плата у БиХ. Овим минималан износ отпремнине остаје исти као и до сада, 5.364 КМ, али се максималан износ отпремнине ограничава на 10.728 КМ.

Арнаутов приједлог закона је пао јер није добио подршку већине посланика у Представничком дому ПС БиХ. Посланици из ПДП накнадно су рекли како су грешком гласали против овог закона док је СДС поручио како су били против због тога што Арнаут није присуствовао сједници.

Приједлог о ограничавању отпремнина подржали су Нермин Мандра (СДА), Шемсудин Мехмедовић (СДА), Саша Магазиновић (СДП), Нермин Никшић (СДП), Зукан Хелез (СДП), Нада Младина (СДП), Дженан Ђонлагић (ДФ), Златан Бегић (ДФ), Влатко Главаш (ДФ), Енвер Биједић (СД), Едита Ђапо (СББ), Предраг Којовић (НС), Мирјана Маринковић Лепић (НС), Аида Баручија (НБ) и Јасмин Емрић (А-СДА).

Најпознатији случај исплате отпремине је бившој послници у Представничком дому ПС БиХ, а сада делегату у Дому народа ПС БиХ Душанки Мајкић која је отишла на један дан у пензију и добила отпремину у износу од 28.000 КМ.

Кликс / Српска инфо