ЈЕЛЕНА ТРИВИЋ: ИНДУСТРИЈСКА ПРОИЗВОДЊА У СРПСКОЈ ИСТА КАО 2015. ГОДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЈЕЛЕНА ТРИВИЋ: ИНДУСТРИЈСКА ПРОИЗВОДЊА У СРПСКОЈ ИСТА КАО 2015. ГОДИНЕ


Потпредсједница Партије демократског прогреса Јелена Тривић рекла је данас на конференцији за медије да је индустријска производња у Републици Српској на истом нивоу као 2015. године:
                             
„У том смислу, ми имамо четири изгубљене године. У првих једанаест мјесеци прошле године у односу на првих једанаест мјесеци 2018. године индустријска производња је мања за 11,8%. Ово су алармантни подаци на које сигурно има утицај то што Рафинерија Брод не ради, али је и питање када ће и да ли ће прорадити“, истакла је Тривић.
 
Она је нагласила да је карактеристика структуре БДП Републике Српске ниско учешће инвестиција:
„Ту смо убједљиво на дну у региону и Европи. Инвестиције су извор економског раста и учешће истод 20% је катастрофа, а ниво учешћа инвестиција  у БДП код нас је 17%, док је у једној Албанији 23%“.
 
Тривић је рекла да треба да постоји здрава конкуренција по економским питањима између Републике Српске и ФБиХ, али да ту, нажалост, показатељи не иду у корист РС:
 
„Учешће укупног дуга у БДП у Републици Српској износи 50,1%, а у ФБиХ 25,8%, што је алармантан податак и проблем за Републику Српску. Република Српска се задужује по вишим каматним стопама него ФБиХ и то треба да забрине власт Републике Српске. Задужење само по себи не мора бити лоше ако се користи за инвестиције и побољшање животног стандарда, што код нас, опет, није случај“, рекла је Тривић и истакла да је и БДП по глави становника за 6,82% нижи у Републици Српској него у ФБиХ.
 
Говорећи о просјечним платама у Републици Српској и ФБиХ, Тривић је рекла да је просјечна плата у РС 917 КМ, у ФБиХ 942 КМ, с тим да у Федерацији у просјечну плату не улазе топли оброк и остали додаци:
 
„Ја бих вољела што прије да дођемо до просјечне плате од 1000 КМ што би опет било недовољно за нормалан живот. Међутим, званични податак Пореске управе РС је да 40% радника у Републици Српској ради за плату нижу од 650 КМ, тако да се и овај просјек добија учешћем и мањег броја високих плата“.