ИРАН ПРИЗНАО: МИ СМО ОБОРИЛИ УКРАЈИНСКИ АВИОН, ЉУДСКА ГРЕШКА! :: Semberija INFO ::

 

ИРАН ПРИЗНАО: МИ СМО ОБОРИЛИ УКРАЈИНСКИ АВИОН, ЉУДСКА ГРЕШКА!


IZVOR: TANJUG/AP PHOTO/EBRAHIM NOROOZI
Иран је данас објавио да је војска те земље "ненамерно оборила" украјински путнички авион, наводећи да је у питању била људска грешка.

У саопштењу иранске војске се наводи да је грешком процењено да је авион "непријатељска мета" пошто се летелица окренула ка "осетљивом војном центру" Револуционарне гарде.

"У тим условима, због људске грешке, авион је ненамерно погођен", наводи се у саопштењу и истиче да ће одговорни бити процесуирани, преноси АП.
 
САД и Канада су, позивајући се на обавештајне податке, раније рекле да је Иран оборио авион ракетом, највероватније, грешком.

Ирански председник Хасан Рохани огласио се тим поводом на Тwиттеру рекавши да је "ужасна несрећа" авиона последица "неопростиве грешке".

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф рекао је да је за несрећу делимично крив "амерички авантуризам".

Авион је оборен само неколико сати након што је Иран извео балистички ракетни напад на ирачке војне базе у којима су смештене америчке трупе, усред сукоба са Вашингтоном због напада америчког дрона у којем је убијен ирански генерал Револуционарне гарде Касим Сулејмани.
 
Међу путницима погинулим у авионској несрећи у Ирану била су 82 држављана Ирана и 63 Канађана, као и држављани Украјине, Шведске, Авганистана, Немачке и Британије.
 
Погинуло је 11 Украјинаца, међу којима девет чланова посаде, 10 држављана Шведске, четворо путника из Авганистана, троје из Немачке и троје из Британије.

​(мондо.рс)