БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА :: Semberija INFO ::

 

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА


Главна порука Његове светости патријарха српског Иринеја у Божићној посланици је да православну вјеру треба сачувати по сваку цијену. Патријарх Иринеј је истакао да од цјеловитости црквене вјере православне, коначно, зависи и опстанак цјелокупне творевине и нагласио да Божије посленике треба подсјећати да се ништа не чини без слоге и јединства са свима осталима, ништа на силу, да се не би скрнавио у нама лик Богомладенца Христа.

Патријарх поручује да  свуда треба да важи правило лијечења себе и других на благ, истинит и светоотачки начин, да је света дужност носити крст историјских догађаја и искушења у свим помјесним црквама као заједничким. Света дужност је и обавеза и свих помјесних православних цркава да једна другу поштују и уважавају. Патријарх у Божићној посланици подсјећа и да се не смије заборавити Стара Србија, односно Косово и Метохија. 

- Према тој светињи треба да се опходимо као према српској заветној мисли, речи и наслеђу - неодвојивим од нашег народног бића”, наглашава патријарх Иринеј и додаје да су управо о томе својом крвљу свједочили хорови српских мученика и новомученика свих вијекова. Патријарх истиче да на Божић најсвечаније треба поменути косовске, јасеновачке, градинске и мученике са свих осталих стратишта.  

- Ми им се за помоћ молимо да и сами лично исповедимо своју црквену православну веру у Богомладенца Христа, до самога краја, не бојећи се да о њима сведочимо пред свима”, каже патријарх и истиче да је главно бринути о томе како ћемо живјети, ходити и пред лицем Светога Саве и свих српских светитеља и просвјетитеља свете аутокефалне Српске православне цркве. 

- Да бисмо и све наше свете претке имали на својој страни на Христовом праведном суду, да би нас они признали за своје следбенике. Ето нам свете дужности нашег постојања”, истиче патријарх у посланици. Патријарх напомиње да православно црквено откривење и свето предање уче да је богоугодно исповиједати вјеру у оваплоћенога сина и Логоса Божијег, Христа Богочовјека, и заједно са тим вјеру у Пресвету Тројицу. То, истиче се у посланици, даје видјело нашем ходу по тами овога свијета, огрезлог у гријеху. Упозоривши на чедоморство, патријарх српски је оцијенио да животни проблеми човјека данашњице, а, изгледа, и будућности, често обесхрабрују, па и изненађују.

Према његовим ријечима, и српски човјек данас као да је одлучио да чињењем чедоморства допринесе да се на страшном Божијем суду човјечанство појави подијељено, тако да један дио, по бројности убијене дјеце, преовлада над бројем другог дијела дјеце која су се родила и добила прилику да живе. 

- Како са том чињеницом изићи пред Богомладенца Христа, пред његову Богоматер, Приснодјеву Марију, и пред све свете, најболније је од свих наших питања сада и овде?”, пита патријарх. Очигледно, каже патријарх, да постоји и спремност устројитеља новога свијета да нам из наших руку истргну наш освештани живот у сваком погледу, па и у погледу самих полова и хришћанскога брака, и да нас уведу тамо гдје људска мисао и ријеч, дјело и људска нога досад нису крочили. Ипак, додао је патријарх, једна душа која се каје и спасава претежнија је од цијелог свијета. 

- Својој духовној деци, нашем и данас многострадалном српском народу у отаџбини и расејању, ми, његови духовни пастири, желимо да се благочестиве мисли и осећања и овога Божића обилно и трајно уселе у нас и да се сав наш живот збива у Богу са свима светима”, каже патријарх. Његова светост поручује да је веома важно како ћемо ми живјети и цјелокупно наше потомство и на чему ће оно градити дом свог свеукупног хришћанског постојања. 

- Да ли на води, песку, слами, или на Христу, крајеугаоном камену Цркве и Бога и Оца нашег који је на небесима? Јер, сва наша дела ће на крају бити испитана огњем благодати Божје”, каже патријарх Иринеј. 

Његова светост је пожелио да све наше домове загријева небоземна химна Богомладенца. 

- Слава на висини Богу и на Земљи мир, међу људима добра воља! Мир Божји, Христос се роди!”, наводи се у Божићној посланици.

​Агенције, припремила О. Стјепановић