ПРОФЕСОРИ, ПИСЦИ И ГЛУМЦИ АПЕЛ ЗА ОДБРАНУ СПЦ ПОТПИСАЛО ОКО 9.000 ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА ИЗ РЕГИОНА :: Semberija INFO ::

 

ПРОФЕСОРИ, ПИСЦИ И ГЛУМЦИ АПЕЛ ЗА ОДБРАНУ СПЦ ПОТПИСАЛО ОКО 9.000 ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА ИЗ РЕГИОНА


Foto: Privatna arhiva
Око 9.000 интелектуалаца из цијелог региона потписало је за три дана Апел за одбрану Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, у којем траже да се прекине са насилним и противправним покушајем брисања историјских и имовинских права СПЦ.

У апелу, који су потписали епископи СПЦ, чланови САНУ, професори универзитета, писци, редитељи, глумци, музичари, новинари из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Сјеверне Македоније, Хрватске и расијања, захтјева се да се антицрквена, антицивилизацијска и антидржавна пракса обустави тренутно и у свакој својој појави, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

У тексту Апела наводи се да се доношењем спорног Закона о слободи вјероисповијести директно крши слобода вјероисповијести и право на имовину епархија СПЦ на територији Црне Горе.
 
Посебно се указује на чињеницу да од три вјерске заједнице удару закона подлијеже само СПЦ, будући да су положај и права осталих уређени посебним законским актима.

– То значи да овај “закон”, иако тобоже писан за све вјерске заједнице, дефакто има карактер лекс специјалиса усмјереног искључиво против СПЦ, са изразито дискриминаторном намјером, ради, у крајњем, укидања њене правне егзистенције – наводи се у тексту.

Међу првих 100 потписника Апела су митрополит Амфилохије, епископи Јоаникије, Атанасије, предсједник Матице Српске Драган Станић, министар у Влади Србије Ненад Поповић, академици Матија Бећковић, Василије Крестић, Миро Вуксановић, Славенко Терзић, Љубодраг Димић.

Апел су потписали и професори Бранко Летић, Мира Радојевић, Слободан Самарџић, Слободан Антонић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, директор Института за европске студије Миша Ђурковић, писци Алек Вукадиновић, Гојко Ђого, Владимир Кецмановић, Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Свој потпис дали су и глумци Милош Биковић, Ненад Јездић, Виктор Савић, Вук Костић, Славиша Чуровић, Андрија Милошевић, Александар Радојичић, чланови бенда Београдски синдикат, новинари Никола Врзић, Александар Лазић, Гојко Раичевић и многи други.

(Срна)