САРАЈЕВО ДАНАС ДРУГИ НАЈЗАГАЂЕНИЈИ ГРАД НА СВИЈЕТУ :: Semberija INFO ::

 

САРАЈЕВО ДАНАС ДРУГИ НАЈЗАГАЂЕНИЈИ ГРАД НА СВИЈЕТУ


Foto: Klix/RAS Srbija
Доласком зиме јављају се проблеми са загађености ваздуха у главном граду БиХ. Према подацима “АирВисуала”, Сарајево је данас други најзагађенији град на свијету, испред се налази Лахор у Пакистану.

Контрола квалитета ваздуха у Сарајеву врши се на више локација.

На мјерној станици код Амбасаде САД ниво онечишћења ваздуха износ 320 АQИ односно 287 ПМ10 те је окарактерисан као опасан.

На остале три станице на којима се мјери квалитет ваздуха у Сарајеву ваздух је врло нездрав.

На подручју Отоке квалитет ваздуха износи 242 АQИ, а на Бјелавама 276 АQИ. У старом дијелу града, на мјерној станици код Вијећнице индекс онечишћење износи 262 АQИ.

Висок ниво загађености може довести до озбиљних посљедица за цјелокупно становништво. Током боравка вани треба избјегавати било какве напоре.

Трудницама, старим особама и дјеци препоручује се боравак у затвореном простору. У угрожену категорију становништва убрајају се и особе са респираторним и срчаним проблемима те би и оне требале редуковати своје кретање током епизода „упозорења“.

Влада КС у четвртак је прогласила епизоду „упозорења“ на читавом подручју Кантона због загађености зрака. Такође, издате су и мјере којих би се становништво требало придржавати.

(Аваз)