ПАНДУРЕВИЋ: ДА, ОВО ЈЕСТЕ АНП! ДОДИК МАРГИНАЛИЗОВАО СРПСКУ! :: Semberija INFO ::

 

ПАНДУРЕВИЋ: ДА, ОВО ЈЕСТЕ АНП! ДОДИК МАРГИНАЛИЗОВАО СРПСКУ!


Од свог настанка до данас Република Српска није доживјела овакав ударац и издају као што је то са ''Програмом реформи БиХ'' којим се неповратно цементира пут уласка у НАТО, јача Босна и Херцеговина, а маргинализује и слаби Република Српска којој се отимају надлежности и гази њена одлука о војној неутралности – истакла је Александра Пандуревић, високи функционер СДС-а.
 
„Изгледа да ћемо, по Додику, са Србијом сарађивати тако што ће Срби из Републике Српске ићи на Косово да га отимају од Србије! Ово показује колико је опасно када један човјек у своје руке стави сву политичку моћ, да би онда прегазио све институције и интересе српског народа!“ – казала је Пандуревић.
 
Она је казала да је Додик овим Програмом реформи маргинализовао Републику Српску и јасно навео да су му главни спољнополитички циљ евроатлантске интеграције, и да прихвата да ради у складу са раније донесеним одлукама Предсједништва БиХ, Савјета министара и Парламента БиХ. 
 
„Нажалост, морамо рећи : Да, ово је АНП са свих његових пет поглавља! Овим документом активирамо програм Акционог плана за чланство у НАТО-у и већ у наредну годину-двије дана можемо очекивати и позив за пуноправно чланство у НАТО-у који ће опет прихватити сам Милорад Додик“ – рекла је Пануревић.    
 
Пандуревић је поновила да се Додик документом обавезао и на поштовање члана 84. Закона о одбрани који каже да ће институције БиХ наставити радити на активностима за пуноправно чланство у НАТО-у! Нигдје ни слова, ни у фусноти нема о ентитетима и Резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, али се зато седам пута помињу ''евроатлантске интеграције'' као циљ и чак 59 пута ријеч ''НАТО''! 
 
„Додик је показао и да је његова прича о референдуму о НАТО-у само бацање прашине у очи, јер је у овом документу навео да ће све будуће одлуке о НАТО-у доносити искључиво Предсједништво БиХ и Парламент БиХ! Дакле, сам он ће, прије истека овог мандата, као што је гласао за овај за српски народ издајнички Програм реформи, гласати и за улазак у НАТО! Овим документом је развластио Народну скупштину и узео јој могућност расписивања референдума о уласку у НАТО! С друге стране, какав може бити исход референдума на нивоу БиХ, сем исти као и 1.мата 1992“ – истакала је Александра Пандуревић.
 
Она је казала да је несхватљиво да се чак и у дијелу ''Сарадња са сусједима'' наводи да ће у фокусу те сарадње бити ''евроатлантске интеграције'' и да ћемо изгледа, по Додику, са Србијом сарађивати тако што ће Срби из Републике Српске ићи на Косово да га отимају од Србије!
 
„Неразумно је да је све ово прихватио у моменту када Србија најављује нову декларацију о војној неутралности! – нагласила је Пандуревић.
 
„Запањујуће је да се Додик толико осилио, па је овим документом обећао и књижење парспективне војне имовине на БиХ, а од Републике Српске отима новац од продаје неперспективне војне имовине и даје га Оружаним снагама да би биле компатибилне са НАТО-ом. И да се оголи до краја, народу је обећавао укидање Суда и Тужилаштва БиХ, а НАТО-у обећава Апелациони суд на нивоу БиХ и мјешовиту специјализовану јединицу за спашавање. Дакле, Република Српска остаје и без надлежности у области цивилне заштите“ – залључила је Пандуревић.
 
Она је на крају позивала Додика да се до понедељка освијести, да не би завршио на најсрамнијој страници српске историје, и да у понедељак заједно нађемо излаз и спасимо што се спасити може.

(СДС РС)