Резолуције НСРС о неутралности нема у НАТО документу :: Semberija INFO ::

 

Резолуције НСРС о неутралности нема у НАТО документу


Резолуција о војној неутралности Народне скупштине РС не помиње се у Програму реформи БиХ.

 

Вијести.ба ексклузивно објављују садржај Програма реформи БиХ, који би требало да буде достављен у НАТО савез у Бриселу, након што буде потврђен избор Савјета министара БиХ.

У овом документу каже се да је БиХ „предана побољшању односа са НАТО-ом, без прејудицирања коначне одлуке о чланству''. Резолуција о војној неутралности Народне скупштине РС не помиње се у Програму реформи БиХ.

Документ Предсједништво БиХ усвојило је 19. новембра, али његов садржај до данас није био познат јавности.

Документ који објављују Вијести.ба, данас је наводно достављен политичким странкама у Републици Српској уочи посебне сједнице НСРС.

Програм реформи садржи 21 страну и подијељен је на пет области:

 

1. Политичка и економска питања;

2. Одбрамбена и безбједносна питања;

3. Питање ресурса;

4. Безбједносна питања;

5. Правна питања.


У документу се наводи да је БиХ, као један од главних спољнополитичких приоритета одредила партнерство са НАТО-ом, полазећи од потребе очувања трајног мира, безбједности, стабилне демократије, развоја државе и њених институција, преносе Вијести.ба.

„БиХ подноси НАТО-у овај документ 'Реформски програм БиХ'. БиХ је предана побољшању односа са НАТО-ом, без прејудицирања коначне одлуке о чланству. Све активности су у складу са пријашњим одлукама Предсједништва, Савјета министара и Парламента БиХ, у складу са уставним надлежностима Предсједништва“, наводи се у документу.

Подсјећа се да је садашња основа сарадње између БиХ и НАТО-а званично почела у децембру 2006. потписивањем Оквирног документа са НАТО-ом, те да је успостављена дипломатска мисија у сједишту НАТО-а у Бриселу, Канцеларија за везу у Врховној команди савезничких снага за Европу у Монсу и штабни официр је на дужности у Команди Здружених савезничких снага у Напуљу. Од тада БиХ учествује у неколико НАТО програма.

У документу се наводи да је у децембру 2018. године Сјевератлантски савјет дао до знања да је спреман прихватити Годишњи државни програм (АНП) од БиХ, преносе Вијести.ба.

Истиче се да, иако БиХ није тренутно чланица НАТО-а, показала је спремност дати активни допринос овом војном савезу и учествовати у операцијама подршке миру, као и да је заинтересована за даљи развој односа са НАТО-ом кроз учешће у заједничким вјежбама, вјежбама одговора на кризе, те у операцијама подршке миру.

"БиХ је одлучна у намјери да буде поуздан партнер, способан да пружи допринос у борби против глобалних безбједносних изазова, како би се очувао трајни мир и безбједност у еуроатлантском подручју. У овом контексту, узети су у обзир и регионални аспекти интеграције и сарадње Западног Балкана са НАТО-ом“, наводи се, између осталог, у документу.

 

Односи са НАТО-ом

Дио документа говори о односу БиХ и НАТО-а, те се нигдје не спомиње Резолуција НСРС о војној неутралности РС.

Спољна политика БиХ усмјерена је ка очувању и побољшању трајног мира, безбједности и стабилног демократског и свеукупног државног развоја и доприноса међународном миру и стабилности.

Процес сарадње између БиХ и НАТО-а почео је у децембру 2006. године потписивањем Оквирног документа, чиме се БиХ придружила Партнерству за мир, и од тада БиХ предузима кораке како би достигла НАТО стандарде демократских вриједности и интероперабилности са НАТО-ом.

У складу са својим способностима и капацитетима, БиХ активно учествује у операцијама подршке миру, тренутно у НАТО вођеној мисији „Одлучна подршка“ у ИР Афганистан. Као партнерска земља НАТО-а, БиХ је заинтересована за даљи развој односа са НАТО-ом, укључујући у учешће у заједничким војним вјежбама и вјежбама одговора на кризе, као и у операцијама подршке миру.

Предсједништво БиХ је донијело одлуку да је БиХ спремна да учествује у НАТО вођеном привременом цивилном присуству у ИР Афганистан, након завршетка мисије „Одлучна подршка“.

Приступањем НАТО програму Партнерство за мир, БиХ је показала своју преданост за постизање пуне интероперабилности са земљама чланицама НАТО-а што прије и у свим сегментима. БиХ је препознала еуроатлантске интеграције као један од својих спољнополитичких циљева. Како би се постигао тражени ниво интероперабилности, БиХ користи механизме доступне преко НАТО ПАРП и ИПП програма.


(БН/Вијести.ба)