КЉУЧНЕ ПРОМЈЕНЕ У ЗАКОНУ О ДЈЕЧИЈОЈ ЗАШТИТИ У РС :: Semberija INFO ::

 

КЉУЧНЕ ПРОМЈЕНЕ У ЗАКОНУ О ДЈЕЧИЈОЈ ЗАШТИТИ У РС


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Јавни фонд за дјечију заштиту РС у наредној години ће, први пут, послодавцима рефундирати 100 одсто бруто плате коју су они плаћали запосленим породиљима.

За то је за сљедећу годину потребно обезбиједити додатних 3,5 милиона КМ, а 8 милиона марака за финансирање ове мјере у 2021. години, наводи се у образложењу Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, које ће данас разматрати народни посланици.

Ово би требало да се финансира приходима од доприноса и трансфером из буџета, истичу надлежни.

– На основу реалних показатеља и динамике подношења захтјева у претходном периоду, процјена је да ће у току 2020, у односу на 2019. годину, бити неопходна додатна средства од 3,5 милиона КМ, из разлога што ће се значајан дио расхода односити на 2019, за коју се рефундира 80 одсто бруто плате. У 2021. години, у односу на 2019, биће неопходна додатна средства у износу од 8 милиона КМ, а на који ће значајно утицати и повећање просјечне бруто плате у Републици – наводи се, између осталог, у образложењу закона.

На овај начин послодавци неће имати трошкова у вези с породиљским одсуствима запослених радница, истичу из Министарства здравља и социјалне заштите РС, које је предлагач ових измјена закона.

По подацима овог Министарства, просјечно се рефундира накнада плате за породиљско одсуство за 3.700 породиља.

Осим ове велике новости коју су послодавци у РС дуго тражили, измјене овог закона доносе и новост за незапослене породиље. Њима, наиме, више неће бити потребно да буду незапослене у периоду од 6 мјесеци прије рођења дјетета да би имале право на матерински додатак, који тренутно износи 405 КМ.

– Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета, може остварити право на матерински додатак – наводи се у образложењу закона.

Битна новост за неке од незапослених родитеља у РС је и увођење потпуно новог права у области дјечије заштите, односно накнаде родитељу-његоватељу или његоватељу који брину о дјеци са сметњама у развоју или о особама са инвалидитетом. Један од родитеља дјетета са сметњама у развоју право на ову накнаду имаће до навршене 30. године живота дјетета, а законом су одређени и сви прецизни услови за остваривање овог права.

(српскаинфо.цом)