СДС: АКЦИЗНА КОАЛИЦИЈА ЖЕЛИ ДА ПОВЕЋА ПДВ НА ШТЕТУ ГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

СДС: АКЦИЗНА КОАЛИЦИЈА ЖЕЛИ ДА ПОВЕЋА ПДВ НА ШТЕТУ ГРАЂАНА


Поводом најаве кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, г. Зорана Тегелтије да ће Савјет Министара разматрати повећање стопе ПДВ желимо да изразимо најдубље неслагање са оваквим калкулацијама и вјерујемо да дијелимо мишљење већине грађана и привредника, поручили су из Одбора за привреду и финансије СДС.
 
Желимо да нагласимо да у претходних пет година стоји потреба реформе система индиректних пореза. У том периоду није учињено ништа што би омогућило боље функционисање система, олакшице привреди или поправљање стандарда грађана. Од „акцизне коалиције“ смо добили само повећање намета на моторна горива, а да до сада чак ни извјештај није поднесен о наплати повећане акцизе, нити њеној употреби за развој.
 
У том истом периоду предлагали смо низ мјера за побољшање система индиректних пореза. Тражили смо да се изађе у сусрет привредницима у вези рокова наплате пореза, обрачунског периода, као и око подизања прага за улаз у систем ПДВ са 50 на барем 100.000 КМ.
 
Разматрали смо и предлагали увођење двије стопе ПДВ како би поправили ситуацију грађана у погледу набавке основних животних намирница и лијекова.
 
На све ово одговори и аргументи „акцизне коалиције“ се своде на то да је Управа за индиректно опорезивање неспособна за тако нешто. Поставља се оправдано питање да ли „акцизна коалиција“ жели промјене и унапређења услова за привреду и грађане или искључиво жели да на терет грађана повећа јавну потрошњу. У том смислу и повећање плата у јавном сектору се може гледати као дио плана повећања намета и повећавања јавне потрошње.

Очекујемо, као и сви грађани и привредници да се једном скине „фама“ са Управе за индиректно опорезивање, да се утврди да ли је способна да изврши дате функције и да проведе унапређења у интересу свих грађана. И даље сматрамо да је и након 15 година рада Управа недорасла својим пословима и да би средиште одговорне политике требало бити на њеном сређивању. У том смислу ћемо покренути одговарајуће иницијативе.

 
Савјет министара позивамо да одбаци једнократна рјешења о повећању ПДВ и да на дневни ред стави озбиљан програм реформе и система индиректних пореза и Управе за индиректно опорезивање како би испунили очекивања грађана и привреде.

sdsrs.com