ОО СДС ТЕСЛИЋ: 'НЕОБАВЈЕШТЕНИ' ВИШКОВИЋ У ТЕСЛИЋУ, БЕЗ ПРОЈЕКАТА И ИНВЕСТИЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

ОО СДС ТЕСЛИЋ: 'НЕОБАВЈЕШТЕНИ' ВИШКОВИЋ У ТЕСЛИЋУ, БЕЗ ПРОЈЕКАТА И ИНВЕСТИЦИЈА


Након позива начелника општине Теслић Милана Миличевића премијеру Владе Републике Српске у званичну посјету на тему важних конкретних пројеката од животног питања за грађане ове општине кандидованих према Влади, Радован Вишковић је прекјуче дошао у Теслић, али неформално и то на страначки скуп своје партије СНСД. Нажалост није Теслићанима донио радосне вијести о милионским инвестицијама свечано и на образ обећаним 2. марта ове године или о деблокади кандидованих или нових пројеката, већ је дошао без пројеката и без инвестиција са празном причом обилатом неистинама, карактеристичним за функционере СНСД-а.
 
Одговор премијера Вишковића на сва конкретна питања од животног значаја за Теслићане је да он о свему томе не зна ништа, да није упућен о пројектима који стоје у ладицама његових министарстава, да не зна да та министарства којима је надређен игноришу дописе и ургенције из Теслића, те да његова Влада за коју се приликом ступања на дужност похвалио да је Влада континуитета није добијала никакве дописе или захтјеве од Општинске управе Теслић, иако се та његова тврдња врло лако може побити документацијом као најобичнија лаж и свјесна манипулација.
 
Једина великодушна „инвестиција“ према Теслићу у 2019. години којом се могао похвалити премијер Вишковић пред камерама је 300.000 КМ за санацију штета од мајских поплава и то како је нагласио „мимо захтјева ове локалне заједнице“. Истина је да 18. јуна према Влади упућена молба за помоћ за санирање штете од поплава која је комисијски процјењена након обиласка домаћинстава и терена на близу три милиона КМ, а премијер тврди да никакве захтјеве није добијао. Поменутих 300.000 КМ у години када су Теслић захватиле двије тешке поплаве представљају око 10% процјењене штете то јест угрубо два мјесечна износа које су близу 8.000 запослених Теслићана и око 7.000 пензионера од својих примања уплаћивали од 2014. у Фонд солидарности за обнову РС.
 
Ни ријеч премијер није рекао о било каквим другим улагањима у општину Теслић у 2019. години – јер их нема.
 
Да је Теслић трпио претходних неколико година блокадом пројеката и инвестиција сам је признао, али устврдио да није важно чијом кривицом јер грађанима, по Вишковићу, то није важно, а заправо то је најважније и цијела суштина.

Управо ту суштину Вишковић је Теслићанима изнио поруком, то јест уцјеном, да на изборима следеће године гласају за СНСД и изаберу власт која је „компатибилна“ са Владом Републике Српске и још додао „да све локалне заједнице у Српској чије власти имају конекцију са републичком брже остварују своје циљеве“. Другим ријечима Вишковић је признао да поред тога што су у врху власти Српске људи из Теслића, за њих Теслић ипак нема конекцију без обзира на те Теслићане и није компатибилан зато што Теслићани нису гласали за најгору поставу СНСД-а коју им је та странка понудила од свих општина, па сад ту исту гарнитуру која је јуче потврђена и за наредни период поново намећу Теслићанима под морање и императив.

 
Наравно то довољно говори о изјави премијера да он и његова Влада све локалне заједнице третирају једнако.
 
Није имао Вишковић образложења зашто нису асфалтирани 4 км пута Бања Лука - Г. Шњеготина – Теслић и 7,8 км пута Теслић – Витковци – Станари иако се те јавне набавнке изричито наводе у Плану јавних набавки „Путева РС“ за ову годину. Ни ријечи премијера гдје је нестало милион КМ које је Влада додијелила 3. августа прошле године за изградњу путне мреже на подручју општине Теслић. О школи у Угодновићу за чију је реконструкцију Влада 2016. потписала уговор или о изградњи школе у Горњем Теслићу која је требала бити изграђена до почетка ове школске године такође без помена. Нема образложења Вишковић о статусу захтјева према Министарству финансија за изградњу обалоутврда у сврху заштите од поплава од неутрошених средстава Свјетске банке или захтјева за суфинансирање израде урбанистичког плана, о финансирању привредно-туристичких манифестација, о захтјеву за дођелу управне зграде „Борја“ за потребе музеја још из 2013, о захтјеву за изградњу кружног тока на главној раскрсници у Теслићу, затим за реконструкцију градског моста, о захтјеву за отварање економског факултета у Теслићу из 2015. године, о захтјеву за помоћ у изградњи друге фазе спортске стрељане, за пројекте енергетске ефикасности у основним школама „П.П. Његош“, школи у Очаушу и старом дијелу средње школе, за пројекат набавке тунела за смрзавање малине и бројне друге конкретне пројекте за које му је постављено питање.
На све ово Вишковић није упућен, не зато што до његових служби нису стигли дописи и захтјеви или што о тим стварима није разговарано још у априлу са представницима Владе и предсједницом РС и о томе сачињен записник, већ зато што не жели да говори о њима јер их нема намјеру спровести под утицајем најгоре гарнитуре СНСД-а у Републици Српској коју врх те странке жели да наметне на силу Теслићанима.

Умјесто да разговара о конкретним стварима са званичним представницима општинске управе Вишковић са локалном гарнитуром СНСД-а понавља бајке о фиктивним милионским улагањима у Теслић, којима се Теслићани смију данима јер такве ствари би требале бити видљиве и они сами најбоље знају.


http://www.sdsrs.com/