Лана Милошевић из Бијељине нови је члан Републичке странке Српске :: Semberija INFO ::

 

Лана Милошевић из Бијељине нови је члан Републичке странке Српске


Извор: РСС

- Сваки човјек током живота дође у зреле године када се запита шта је то што је до сада учинио како би овај свијет оставио бољим мјестом за живот за будуће генерације. Баш током таквих размишљања, добила сам информацију да је мој пријатељ, успјешни привредник и хуманиста Славенко Ристић, основао политичку партију. У њему сам одавно препознала упорност и истрајност за праве идеје, тако да сам уз потпуно повјерење постала дио Републичке странке Српске – прича магистар пословног управљања из Бијељине Лана Милошевић.



Иако први пут у политици, Лана има визију шта би то у Бијељини требало унаприједити, те којим темама се бавити како би цијела заједница осјетила позитивне помаке.

- Загађеност ваздуха у граду је један од највећих проблема и заиста бих била најсрећнија када бисмо преласком на нове енергенте попут гаса смањили употребу угља. То нису празне приче, то је приоритет ако желимо да нам дјеца удишу здрав ваздух, а не да дозволимо да већ у тинејџерским данима имају озбиљне здравствене проблеме. Рјешавањем овог горућег проблема у Бијељини, и бављење спортом и његова афирмација би имали смисла. У супротном, и даље ћемо се сретати са незадовољством грађана који у већем дијелу године не могу да изађу из куће ни да прошетају, а камоли да се баве трчањем, вожњом бицикла и сличним активностима – истиче Милошевићева.



Према њеним ријечима, једна од главних тема због које је постала активна у политици је оснаживање жена.

- Насиље над женама је проблематика којом се друштво мора позабавити на системски и институционалан начин. То није „борба са вјетрењачама“ како неки мисле, само је потребно доста времена, знања и упорности. Женама се мора омогућити адекватно образовање, чиме би оне постале економски независне, а затим се треба посветити промоцији женског предузетништва и промоцији снаге женског заједништва. Жене генерално треба да имају веће учешће у доношењу одлука, а поготово када је ријеч о политици и власти – нагласила је Лана Милошевић.

Она каже да ће се кроз политику, за коју сматра да треба да буде средство дјеловања а не начин богаћења појединаца, залагати и за већу промоцију родитељства на нивоу локалне заједнице.

- Треба изградити амбијент у којем ће сваки млади пар пожељети да оформи породицу. Довољно је угледати се на примјере неких земаља у регији које издвајају значајну финансијску помоћ за оне који добију прво дијете, за помоћ при куповини прве стамбене јединице и слично – додаје Лана.

Много је тема, каже Милошевићева, којима политичари у Бијељини треба да се баве, а још неке које би издвојила односе се на помоћ маргинализованим групама, онима којима су ускраћени приступи социјалним, економским, политичким и културним правима.



- Немојте мислити да нисте довољно велики да бисте имали утицај на околину и подстакли промјену набоље. Мислим да заједничким снагама можемо много тога учинити, покренути и промијенити. То је мотив због којег сам први пут у животу постала политички активна – закључила је Бијељинка Лана Милошевић.

Лана Милошевић рођена је 1979. године у Бијељини, гдје је завршила Гимназију и Средњу музичку школу „Стеван Стојановић Мокрањац“, одсјек клавир. Бавила се и хорским пјевањем као активни члан Хора „Србадија“, а у Новом Саду дипломирала је на Економском факултету, смјер Маркетинг. Постдипломске студије завршила је на Универзитету Шефилд у Великој Британији, након чега је понијела звање магистар пословног управљања.  

Више од 20 година Лана Милошевић се успјешно бави сектором маркетинга, са фокусом на развој фирми у области привреде. Живи у Бијељини и мајка је једног сина.