Кини пријете поплаве, уведене мјере за заштиту 127 милиона становника :: Semberija INFO ::

 

Кини пријете поплаве, уведене мјере за заштиту 127 милиона становника


Фото - АА

Извор: Фена (С.М.) / БХРТ

Главне ријеке у кинеској покрајини Гуангдонг пријете да изазову опасне поплаве, што је приморало владу да донесе планове хитне реакције како би заштитила више од 127 милиона становника. 

Локални метеоролошки званичници саопштили су да у дијеловима ријека и притока у сливовима ријека Xијианг и Беијианг нагло расте водостај, у неуобичајеном невремену, јавила је државна телевизија Си-Си-Т-Ви.

Кинеско министарство водних ресурса издало је хитно упозорење.

Званичници Гуангдонга позвали су одјеле у свим локалитетима и општинама да започну планирање хитних мјера, како би се спријечиле природне катастрофе и брзо послала финансијска помоћ да би се осигурало да угрожено становништво добије храну, одјећу, питку воду и мјесто за боравак.

Киша која од синоћ пада без престанка захватила је централне и сјеверне дијелове покрајине у градовима Заокинг, Саогуан, Кингyан и Јиангмен.

Скоро 20.000 људи евакуисано је у Кингану, преносе државни медији. Оштећени су и поједини електроенергетски објекти у Заокингу, због чега је на неким мјестима дошло до прекида у снабдијевању струјом.

У Кингуану је обустављена настава у школама, јављају локални медији.

Власти у Кингуану и Саогуану у Гуангдонгу такође су обуставиле бродски саобраћај  на неколико ријека, а поморска одјељења послала су снаге које ће бити на дужности и координирати реморкере у хитним случајевима и бродове за хитно спашавање.

У граду Хезхоу који се налази у Гуангсију забиљежено је 65 клизишта, јављају државни медији, преноси Ројтерс.