Отворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ, Срби најавили бојкот :: Semberija INFO ::

 

Отворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ, Срби најавили бојкот


Извор: Танјуг / Глас Српске

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - У Косовској Митровици јутрос су отворена бирачка мјеста на гласању које организују привремен е приштинске институције у четири општине на сјеверу Косова и Метохије о смјени градоначелника Албанаца изабраних на изборима у априлу 2023. године гласовима око три одсто албанских бирача.

Све српске странке позвале су на бојкот, а Српска листа је истакла да је Приштина учинила све да референдум не успије и да су за гласање предвиђене немогуће процедуре.

У сјеверном дијелу Косовске Митровице бирачка мјеста отворена су у седам сати, а на на њима за сада нема гласача, присутни су само представници Општинске изборне комисије.

Улице у сјеверном дијелу Косовске Митровице су празне и на њима готово да нема људи.

Централна изборна комисија у Приштини саопштила је да ће се гласати на укупно 23 бирачка мјеста.

Првобитно је планирано да се гласање одржи на 43 бирачка мјеста, али су директори школа на сјеверу КиМ одбили да уступе школске зграде за одржавање гласања.

Бирачка мјеста су у општинским зградама, привредним субјектима, школама које раде по приштинском систему, а у Зубином Потоку постављени су и контејнери, што је био случај и на изборима у априлу прошле године које су Срби бојкотовали.

Сви политички субјекти који представљају Србе позвали су грађане на бојкот данашњег референдума због бројних опструкција од стране Приштине.

Према администартивном упутству које су усвојиле привремене приштинске власти, за смјену градоначелника потребно је прикупити 50 одсто плус један глас од укупног броја уписаних бирача, што је врло тешко остварити, имајући у виду да је због сталних притисака Приштине сјевер КиМ напустило 15 одсто Срба.

Српска листа је указала и да је на бирачком списку знатно већи број бирача него што то приказује ситуација на терену, као и на постављање камера на бирачким мјестима.