САД припремају санкције за израелски војни батаљон :: Semberija INFO ::

 

САД припремају санкције за израелски војни батаљон


Извор: Танјуг / Глас Српске

ВАШИНГТОН - Очекује се да ће САД увести санкције батаљону Нецах Јехуда у саставу Израелских одбрамбених снага (ИДФ) због кршења људских права Палестинаца на Западној обали.

Овај израелски батаљон је углавном састављен од ултраортодоксних хареди Јевреја и припадника екстремистичке јеврејске омладине који заступају крајње десничарске ставове и нису били укључени у друге борбене јединице ИДФ-а, преноси Џерузалем пост.

Три неименована добро упућена извора потврдила су јерусалимском дневнику да се очекује да ће амерички државни секретар Ентони Блинкен у наредних неколико дана објавити санкције батаљону Нецах Јехуди.

Ово ће бити први пут да је влада САД увела санкције некој израелској војној јединици због њених активности на Западној обали, наводи израелски дневник и додаје да неименовани извори тврде да ће у оквиру америчких санкција бити забрањене испоруке америчке војне помоћи батаљону Нецах Јехуда.

Поред тога, наводи лист, припадницима ове јединице неће бити дозвољено да учествују у обуци са припадницима америчке војске.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху осудио је било какве санкције против израелске војске (ИДФ), назвавши такав потез врхунцем апсурда и моралним падом.

-Израелске одбрамбене снаге не смију бити санкционисане - навео је Нетанијаху на друштвеним мрежама, пренио је Тајмс оф Израел.

Нетанијаху је додао да је претходних недјеља радио на спречавању санкција против "израелских грађана", у шта улазе, како је истакао, и његови разговори са високим званичницима америчке администрације.

-Док се наши војници боре против терористичких монструма, намјера да се уведу санкције јединици ИДФ је врхунац апсурда и морални пад. Влада и ја ћемо радити свим силама против ових мјера - поручио је израелски предсједник владе.