Див из БиХ на кољенима: Гасе погон са 200 радника :: Semberija INFO ::

 

Див из БиХ на кољенима: Гасе погон са 200 радника


Извор: Независне новине

ЗЕНИЦА - Компанија АрцелорМиттал, један од највећих и најважнијих привредних субјеката у Босни и Херцеговини, на рубу је опстанка.

Компанија је прошле године остварила катастрофалне резултате а посљедње најаве из фирме које стижу ових дана нису нимало оптимистичне, пише БизнисИнфо.ба.

Према подацима овог портала, приходи компаније прошле године износили су 732,8 милиона КМ, што је драматичан пад у односу на милијарду и 54 милиона КМ из 2022. године. Приходи су, дакле, за годину смањени за око 320 милиона КМ или око 30 посто, што би погодило сваку компанију.

Фирма је лани забиљежила нето губитак од 159 милиона КМ. Нето добит у 2022. години била је 41 милион КМ, а 2021. године више од 200 милиона КМ. Акумулирани губици са крајем 2023. износе 201 милион КМ, што представља смањење капитала компаније за 45 посто.

Највећи фактори који су утицали на финансијске перформансе компаније у 2023. били су да је отпрема готових производа била на најнижем нивоу у посљедњих 14 година, због мање потражње од 12 посто у односу на претходну годину; као и повећање цијене електричне енергије за 20 посто, што резултира додатним годишњим трошковима од четири милиона КМ.

Такође, просјечне продајне цијене челика биле су 22 посто ниже у 2023. у односу на 2022. а ту је и значајно повећање (20 милиона КМ) трошкова плата од 16 посто.

Компанија је ове седмице саопштила да покушава пронаћи начине да изађе из постојеће ситуације, с обзиром да се због ниске цијене челика на свјетском тржишту суочавају с великим изазовима у пословању.

Између осталог, одлучили су обуставити производњу кокса, те поручили да је ово само један од корака које у наредном периоду планирају предузети у том смислу.

"Радимо план гдје ћемо распоредити наше запосленике са Коксаре који су јако добри радници и били су с нама јако дуги период. Запосленике који су били дуги низ година с нама не бисмо жељели да изгубимо. Прераспоредит ћемо их у наше друге радне јединице", најавио је директор Никхил Мехта.

Истиче да ће покушати задржати што више радника у Зеници, док ће вишак радника покушати збринути у свом погону у Њемачкој или неким другим европским земљама. Планирано је да на тај начин збрину око 15 посто радника из тог департмента. Коксара запошљава укупно 200 радника.

Зенички Миттал упошљава око 2.200 радника. Укупно око 3.000 радника запослено је у Митталу у Зеници и Приједору, али постоји још читав ланац предузећа и компанија с којима сарађују.

"Ми знамо да један радник у металској индустрији на себе вуче бар још четири радника у секундарним и терцијарним дјелатностима. Ради се о 10.000 радника који раде у ланцу који се зове Арцелор Миттал и ако то помножите са 3-4 члана породице и то је 40.000 људи", рекао је прошле године Кенан Мујкановић, предсједник Синдиката металаца ЗДК.

Пад Миттала био би велики ударац за цијелу економију Босне и Херцеговине.