У БиХ се возе најстарији аутомобили у Европи :: Semberija INFO ::

 

У БиХ се возе најстарији аутомобили у Европи


Извор: БХРТ/Ивана Трбић (С. Т.)

На путевима Босне и Херцеговине возе се најстарији аутомобили у Европи, каже званична статистика. Док је просјечна старост аутомобила у Европској унији 12 година, у Босни и Херцеговини просјечна старост четвороточкаша је 17, а готово петина је старија од 26 година.

Према званичној статистици, путевима БиХ крстари преко милион путничких аутомобила. Од тог броја, тек око 27 000 старо је од 2 до пет година. с друге стране, петину возног парка у нашој земљи чине возила стара преко 26 година. 

Из БИХАМК-а кажу да је ситуација боља него прошле године, али далеко од добре.

"38% возила је старије од 23 године. Према прикупљеним подацима за протеклу годину можемо закључити да је просјечна старост возила у БиХ 17 година, што је, кад упоредимо с годином раније, боље, јер је 2022. просјечна старост била 19 година", каже Силма Муминовић из Сектора за превентиву и образовање БИХАМК-а.

Возила старих до двије године свега је један одсто, док у нашој земљи има око 10% власника возила старих од пет до десет година.

"Буде и возила сад 30 и више година, са почетка 90-их. Долф двојке имате популаран модел на нашим просторима, појави се понеки, али је све мање. Неко правило је што је ауто млађе то је и боље стање возила, мада не мора да значи, у суштини ствар је на возачима и власницима возила. Одговорност према возилу је главна ствар", истиче шеф сервиса аутомобила Миљан Јањић.

С друге стране, старост возила је фактор који утиче и на безбједност у саобраћају и учесталост саобраћајних незгода, али није пресудан чинилац, кажу стручњаци.

"Све је повезано. Исто тако и возачи, имамо саобраћајну културу коју негдје видимо, не видимо, гдје смо очевици свега тога. Све је свијест човјека, односно возача", наводи власник аутошколе Мирослав Јосић.

“Најмлађа” возила у Европи, чија је просјечна старост око 8 година, возе Аустријанци, Ирци и Данци, а у региону Словенци, са просјечном старости четвороточкаша од 12 година.