Израел: Хиљаде људи на улицама тражило оставку Владе и споразум о размјени талаца с Хамасом :: Semberija INFO ::

 

Израел: Хиљаде људи на улицама тражило оставку Владе и споразум о размјени талаца с Хамасом


Фото - АА

Извор: Анадолија (С. Т.) / БХРТ

Хиљаде људи протестовало је данас широм Израела против актуелне Владе коју предводи премијер Бењамин Нетањаху, тражећи постизање споразума о размјени заробљеника с палестинском групом Хамас.

Хиљаде Израелаца окупиле су се на Тргу Каплан у центру Тел Авива и од Владе тражило договор о размјени заробљеника.

Лист “Џедиот Аронот“ јавља да је полиција користила камионе да затвори улице око Трга Каплан, спречавајући бројне демонстранте да стигну до мјеста окупљања.

Хиљаде Израелаца демонстрирало је и у близини Нетањахуове резиденције у Цезареји, тражећи његову оставку.

Демонстранти су оптужили Нетањахуа да је крив за тренутну ситуацију и затражили да његова Влада одмах финализира договор о ослобађању талаца из Газе.

Хиљаде Израелаца демонстрирало је и у Рехавоту те у Кирјат Гату, Хаифи и другим градовима широм земље.

Локални медији јављају да би овакви протести могли бити знатно интензивирани у наредним данима широм Израела.

Катар, Египат и Сједињене Америчке Државе покушавају постићи договор о размјени талаца и прекиду ватре у Гази, јер је прва пауза трајала само седмицу дана крајем новембра прошле године, што је резултирало ограниченим уласком помоћи у Појас Газе, као и размјеном израелских талаца за палестинске затворенике, углавном жена и дјеце заточених у израелским затворима.

Израел тренутно држи најмање 9.100 Палестинаца у својим затворима, док се процјењује да се у Гази налазе 134 израелска таоца. Хамас је саопћио смрт њих 70 у насумичним израелским зрачним нападима на Појас Газе.