Матурско вече удар на џепове родитеља, колико је новца потребно :: Semberija INFO ::

 

Матурско вече удар на џепове родитеља, колико је новца потребно


Foto: Ilustracija
Матуре ускоро долазе, а да би се ове године спремио један матурант средње школе за матурско вече, потребно је издвојити и до 1.200 КМ, што је велики удар на џепове родитеља.

Како кажу из једног бањалучког бутика, цијена матурских хаљина креће се од 120 до 550 КМ, а највећа потражња је за онима чија је цијена око 300 КМ.

"Дешавало се да дјеца не желе узети хаљину испод 300 КМ, али било је и оних скромнијих који су своју хаљину платили 120 или 150 КМ", казали су из бутика.

Марија Стојаковић, која завршава четврти разред Технолошке школе, већ се спремила за матуру.

"Хаљину сам тражила јако кратко, а цијене нису толико папрене колико сам мислила, те сам матурску хаљину  платила 220 КМ", казала је она за "Независне" и додала да је матура само један обичан дан у ком се слави завршетак школе.

Теодора Дакић, која такође завршава своје школовање, одлучила је да своју матурску хаљину шије.

"Своју матурску хаљину тражила сам доста дуго јер сам хтјела да буде нешто другачија од осталих. Цијене хаљина ове године су изузетно високе, а и шнајдери доста више наплаћују свој рад за разлику од прошлих година. Ја сам своју хаљину платила 550 КМ, јесте скупа, али се та прослава дешава једном у животу", објаснила је она.

Додаје да је за штикле потребно издвојити најмање 50 КМ, па до 200, а толико и за торбицу.

Према ријечима једне козметичарке, цијена шминкања се креће од 45 до 80 КМ у Бањалуци.

"Матуранткиње обично траже јачу шминку како би на фотографијама изгледале савршено, а заказују шминкање и поводом сликања за матурски пано, али тада траже нешто блажу шминку са нуде нијансама", објаснила је она, те додала да такође ради и нокте, те је њихова цијена око 60 КМ.

Из фризерског салона "Невена" истичу да матуранткиње много пажње посвећују својој коси и фризура за тај дан им је од велике важности.

"Обично бирају таласе, а цијена фризуре се креће од 30 до 50 КМ", истакла је она.

Када је ријеч о мушкарцима, они за одијело треба да издвоје од 190 до 550 КМ.

Казали су ово из једног бањалучког бутика, те додали да матуранти обично купују кошуље од 50 КМ, а одијела од 250.

"Матуранти најчешће купују ципеле од 120 до 150 КМ, а неки и од 200", казали су они.

Фотографи су постали саставни дио сваке матурске вечери, а већина матураната се опредјељује за личне фотографе.

Један од бањалучких фотографа казао је за "Независне новине" да је цијена фотографисања матурских вечери од 150 КМ па навише, зависно од тога колико часова фотограф ради.

Неки градови су прошле године сносили трошкове матуре.

Тако су Бањалука, Теслић, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево сносили комплетне трошкове матурске забаве.

Град Бањалука сносио је трошкове матурских забава за око 2.300 матураната, Теслић за око 250, док су Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево матуранте почастили са по 100 КМ.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, рекао је да град овим жели да почасти матуранте јер су они будућност Бањалуке, те да ће се ова пракса наставити.

Цијена матурске прославе кошта око 80 КМ.

(Независне)