Село из БиХ са 300 извора питке воде некада било најљепше у Европи :: Semberija INFO ::

 

Село из БиХ са 300 извора питке воде некада било најљепше у Европи


Извор: Независне новине

Село Преодац у Босни и Херцеговини са преко 300 извори звора, Национална географија је осамдесетих година прошлог вијека прогласила као једно од најљепших у Европи.

Село Преодац подно Шатор планине, које лежи на тромеђи општина Грахово, Гламоч и Дрвар, својим брежуљцима и пропланцима пролазнике оставља без даха, преноси Данас.

Од 1958. до 1962. године Преодац са околним селима је био општина са преко 3.700 становника, са полицијском станицом, поштом… Било је и људи. Према попису из 1991. године Преодац је имао 183 становника, а према посљедњем из 2013. њих 32. Прије двије године тамо их је живјело 13.

Село је надалеко познато по својим природним љепотама, живописним пејзажима, али оно што прије свега упада у очи су бројни извори воде за пиц́е.

Према ријечима мјештана, у селу има више од 300 извора питке воде, што га чини јединственим, пише грахово.орг.

Због мноштва извора и водотокова, село је увијек било богато воденицама.

Међутим, одласком његових становника вода се почела повлачити. Данас су видљива пресушена корита где је вода текла током цијеле године.

Само село је здјеластог облика, а средина му је најнижа и подводна. Вјероватно је име добило због свог положаја који омогућава да овуда пролази пут из сјеверног дијела Гламочког у Граховско поље и најјужнија села Горњег Унца.

Од Црквине води пут на брежуљак Градину гдје се виде добро очувани остаци средњовјековне Момчилове куле који нажалост никад нису истражени до краја, тако да се о времену градње може само претпостављати. Оно што је сигурно јесте да се ради о монументалној грађевини коју је саградио неко од босанских владара или његов ближи рођак.

Село Преодац са преко 300 извора, Национална географија је осамдесетих година прошлог вијека прогласила као једно од најљепших у Европи.

Средњовјековно утврђење, кула војводе Момчила и дан данас свједочи о дугој историји овог краја, а занимљиво је и да је око 180 Преочана стекло факултетску диплому.