Министарствo правде: У наредним данима разговараћемо са представницима Синдиката правосуђа :: Semberija INFO ::

 

Министарствo правде: У наредним данима разговараћемо са представницима Синдиката правосуђа


Извор: РТРС

Увијек смо спремни да обновимо социјални дијалог, али кроз институт преговарања. Сходно томе, и у наредним данима ће бити настављен разговор са представницима Синдиката правосуђа Републике Српске, наводе из Министарства правде у Влади Републике Српске.

- Како бисмо ријешили проблем проузрокован штрајком у правосуђу, са представницима Синдиката правосуђа Републике Српске одржали смо више састанака, управо ради постизања договора у вези са захтјевима административних радника запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, а који су донијели Одлуку о ступању у штрајк и изнијели захтјеве везано за повећање плата и накнада - наводе из ресорног министарства, након што су представници Синдиката правосуђа одржали конференцију за новинаре гдје су најавили тужбу за оспоравање рјешења о минимуму процеса рада које је раније донијело Министарство правде Српске.

Иако Министарство правде у Влади Републике Српске није било у могућности да прихвати наведене захтјеве, из разлога како кажу, што буџетом који је усвојен за 2024. годину, нису предвиђена средства за повећање плата, истичу да је њихов циљ да покушају пронаћи заједничко рјешење, како би институције правосуђа почеле да раде у пуном капацитету.

Наводе да је Министарство опредијељено за подизање стандарда и побољшање материјалног положаја свих радника у области правосуђа у Републици Српској, а што се јасно показало, како протеклих година тако и у овој ситуацији, у којој су поједини радници донијели Одлуку о ступању у штрајк.