Суживот и хуманост: Српски одборник дијели ифтаре љубави :: Semberija INFO ::

 

Суживот и хуманост: Српски одборник дијели ифтаре љубави


Фото - Независне / Уступљена фотографија
Извор: Независне новине

БАЊАЛУКА - Павле Агбаба, одборник у Скупштини града Нови Град, заједно са члановима Исламске заједнице суграђанима дијели ифтаре, те на тај начин показује колико, у ствари, значе добросусједски односи.

Наиме, Павле је у разговору за "Независне новине" рекао да се прошле године придружио овој акцији, те да је одлучио да помогне и ове године.

Како је рекао, један од ефендија је прошле године позвао грађане да се придруже и подрже ову акцију, а он је без размишљања одлучио да помогне својим суграђанима.

"Након што је ефендија позвао грађане, ја сам се одмах придружио. На почетку је и њему било изненађење то што сам ја као неко ко је друге вјероисповијести одлучио да се пријавим", казао је Павле.



Према његовим ријечима, смисао овог помагања суграђанима јесте заједничко поштовање, али и његовање добросусједских односа.

"Ово је диван гест према грађанима, а сам  смисао је заједнички начин обиљежавања празника, међусобног поштовања, као и добросусједских односа, али и његовање суживота у граду", рекао је Павле.

Како је додао, он је за одређени број ифтара преусмјерио новац од свог одборничког додатка.

"Ја сам од свог одборничког мандата преусмјерио дио новца за ифтар, остатак се финансира преко Исламске заједнице, али и преко бројних донација", рекао је Павле.

Како је рекао, људи позитивно реагују и веома су захвални.

"Људи се пријатно изненаде када виде мене на вратима. Често се то не заврши само подјелом оброка, некад уђемо у кућу. Често искористим прилику да попричам с њима о проблемима са којима се сусрећу, али и да од њих добијем савјете за развој локалне заједнице", казао је Павле.

Како истиче, осјећај који код њега превладава је посебан.

"Човјек се тако послије урађеног доброг дјела осјећа усхићено, поготово кад видим да наше мало неком значи пуно и да је често у животу потребна само лијепа ријеч и минимални гест како бисмо људима вратили вјеру у будућност", казао је Павле.

Како је додао, оваквим гестом код људи будимо оптимизам.

Наиме, оброке за социјално угрожене грађане кувају домаћице, а, како је додао, ради се о домаћим јелима.

"То су људи који су у тешкој социјалној ситуацији, махом су то старији људи који живе сами, те им ово све много значи. Ја ћу се потрудити сходно свом и њиховом времену да испоштујем што већи број дана до празника", казао је Павле.

Како је рекао, тај оброк за грађане представља оброк љубави.

"Тај оброк за њих представља извјесни оброк љубави, јер се њих у тим данима неко сјетио, да сједне с њима и поприча, али и да им да вјеру и наду у бољу будућност и просперитет", казао је Павле.