ЕУ спремила милијарду евра за корист грађана БиХ :: Semberija INFO ::

 

ЕУ спремила милијарду евра за корист грађана БиХ


- У идеалним условима БиХ би могла повући више од милијарду евра из Плана раста за западни Балкан, нове иницијативе ЕУ за наш регион, с циљем да помогне провођење реформи у процесу прикључења ЕУ, рекао је за "Независне" Зоран Зељко, директор Дирекције за европско планирање БиХ.

Зељко је, међутим, истакао да ће процес бити сложен, провођен у више корака и врло захтјеван у смислу реформског напора који треба да учине власти на свим нивоима у БиХ.

"У БиХ је формиран Радни тим, који има задатак да припреми листу реформи и усагласи је са Еуропском комисијом. Води га предсједатељица Вијећа министара, ту су и министри из Вијећа министара. Оба предсједника ентитетских влада и министри финанција као и десет жупанијских премијера. Радни тим је већ урадио одређени дио посла у припреми Листе реформи, али рокови које прописује Еуропска комисија су никад краћи па је посао уистину захтјеван", рекао је он.

Подсјећања ради, иницијативу је најавила Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије, а резултат је примједаба и сугестија унутар ЕУ и земаља региона да би било важно не само да ЕУ обезбиједи средства и техничку помоћ земљама у процесу приступања, већ и да строго услови дозначавање средстава истински проведеним реформама.

Након што је Фон дер Лајенова прије неколико дана изјавила да ће Комисија препоручити Европском савјету да започне преговоре с БиХ, План раста би требало да буде искориштен као инструмент подршке БиХ у процесу провођења реформи.

Како нам је речено на неколико незваничних брифинга посљедњих седмица, циљ је да средства буду усмјерена директно на подршку грађанима било кроз властите пројекте, било кроз реформе које би требало да олакшају њихов живот.

Делегација ЕУ у БиХ и европски званичници наредних мјесеци, уз помоћ локалних организација и медија, информисаће јавност и све заинтересоване да се укључе у ове активности.

Међутим, како је рекао Зељко, БиХ ће бити у обавези да изради властити план реформи, усагласи га са Европском комисијом, те да би тек онда, у наредне три до четири године, отворила приступ финансијским средствима.

"Реформе су из подручја зелене и дигиталне транзиције, људског капитала, значи тржиште рада, социјална питања и образовање, подручја пословног окружења и владавине права", рекао је он.

У Дирекцији за европске интеграције наглашавају да се за регион ради о укупно шест милијарди евра, од чега се два милиона односе на грантове, а остатак на повољне кредите.

"Циљ овог инструмента је пружити помоћ државама западног Балкана у провођењу социо-економских реформи, а уредба је у процедури усвајања у институцијама ЕУ, односно Вијећу ЕУ и Европском парламенту", кажу они.

Нагласили су да је ова подршка провођењу реформи један од четири стуба на којим се темељи План раста за западни Балкан.

"Остала три стуба укључују убрзање реформи, јачање економске интеграције западног Балкана кроз заједничко регионално тржиште и јачање интеграције у јединствено тржиште ЕУ", нагласили су они.

И у ДЕИ напомињу да ће бити примијењено строго условљавање додјеле средстава провођењем реформи.

"У Приједлогу уредбе о успостављању инструмента за реформе и раст за западни Балкан, међу осталим, утврђује се да за примање било какве подршке у оквиру овог инструмента држава корисница Европској комисији мора поднијети реформску агенду која ће бити предмет консултација са Комисијом. Ова агенда треба да се темељи на постојећим препорукама Комисије, укључујући и оне из годишњег Пакета проширења и Програма економских реформи", нагласили су.

Као и Зељко, и у ДЕИ тврде да су институције БиХ већ покренуле активности. Додају да су у рад тима укључени сви нивои власти, а активности се одвијају у складу са динамиком рада коју одређује Европска комисија.

И Зељко и ДЕИ истичу да се очекује да ће План раста имати позиван утицај на динамику интеграције у ЕУ као и раст економија и животног стандарда грађана држава региона.

(Независне)