САД увеле санкције против званичника Републике Српске због подривања Дејтонског мировног споразума :: Semberija INFO ::

 

САД увеле санкције против званичника Републике Српске због подривања Дејтонског мировног споразума


Извор: БХРТ/Независне (Х.С.)

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД (ОФАЦ) данас је на листу санкционисаних лица уврстила три особе из Босне и Херцеговине - Бранислава Окуку, савјетника предсједника Републике Српске, Јелену Пајић-Баштинац, генералног секретара предсједника РС и Сребренку Голић, предсједавајућу Вијећа народа РС.

Из Амбасаде САД у БиХ наводе како су они допринијели настојањима појединца под блокадом (СДН) и предсједника РС Милорада Додика да подрива мир и стабилност Босне и Херцеговине организацијом и провођењем церемоније обиљежавања "неуставног дана Републике Српске 9. јануара 2024. године што је у Босни и Херцеговини проглашено неуставним дјеловањем."

Истиче се како су ови појединци помогли Додикова настојања да подрива Дејтонски мировни споразум и овлаштења Уставног суда БиХ, као и високог представника.

"Сједињене Државе дубоко су забринуте због континуираних покушаја подривања Дејтонског мировног споразума и Устава Босне и Херцеговине као двију кључних институција најважнијих за мир и стабилност у региону" - рекао је подсекретар Министарства финансија задужен за питања тероризма и финансијске обавјештајне послове, Брајан Нелсон.

"Ми ћемо наставити позивати на одговорност оне који настоје посијати подјеле због сопствених политичких циљева, а на штету грађана Босне и Херцеговине", додаје се у саопштењу Амбасаде САДА у БиХ.

ДЕТАЉИ САНКЦИЈА:

Бранислав Окука био је дубоко укључен у планирање и реализацију обиљежавања Дана РС, те одговоран за повећање присуства на прославама. Окука је изворно припадао неформалној групи утјецајних Додикових савјетника који су гајили симпатије према српском национализму и Русији, који су подржавали неовисност РС и фокусирали се на припрему планова за пренос надлежности са државног нивоа БиХ на институције РС. Додик и Окука су заједно планирали стратегије једнодневног повлачења званичника из реда босанских Срба из свих државних институција БиХ. Окука и група Додикових савезника такође су планирали отпор сваком покушају власти БиХ да ухапсе Додика у случају осуђујуће пресуде. Уз то, Окука је био главни организатор протеста под називом “Граница постоји” који су одржани у јесен 2023. уз међуентитетску линију разграничења у БиХ, и аутор је спискова званичника из реда босанских Срба који су стекли личну корист захваљујући повезаности са Додиковом странком, Савезом независних социјал-демократа, како би учествовали на наредним протестима.    

Окука је уврштен на листу санкционисаних лица у складу са Извршном уредбом 14033 јер је дјеловао или наводно дјеловао за и у име, директно или индиректно, Додика.

Јелена Пајић Баштинац је генерални секретар предсједника РС. Заједно са Окуком била је чланица организационог одбора за обиљежавање Дана РС који је био дубоко укључен у планирање и реализацију манифестација тим поводом. Баштинац је такође била одговорна за повећање присуства људи на прославама 9. јануара. Као учесница у тим активностима, Баштинац је активно промовирала масовно присуство на манифестацијама обиљежавања Дана РС и јавно је одбацила упозорења и одлуке високог представника у вези са тим да прославе Дана РС јесу ризичне за Даyтонски мировни споразум.

Сребренка Голић предсједавајућа је Вијећа народа РС и дугогодишња чланица СНСД. Голић се 27. 11. 2023. састала са осталима, укључујући Окуку и Баштинац, ради оснивања организационог одбора за обиљежавање Дана РС – чији је члан такође била – и ради усвајања плана догађаја за прославу 9. јануара. Потом је Голић активно учествовала у прославама Дана РС у службеном својству.

Баштинац и Голић су уврштене на листу санкционисаних лица у складу са Извршном уредбом 14033 због одговорности за или саучесништва, због директног или индиректног учешћа, кршења или активности који представљају опструкцију или пријетњу проведби било којег споразума или оквира или механизма одговорности који се односи на регионалну сигурност, мир, сарадњу или међусобно признавање на Западном Балкану, укључујући Преспански споразум из 2018, Охридски оквирни споразум из 2001, Резолуцију Вијећа сигурности УН 1244, Даyтонски мировни споразум или Закључке конференцијског вијећа за проведбу мира одржаног у Лондону у децембру 1995, укључујући одлуке или закључке високог представника, Вијећа за проведбу мира или његовог Управног одбора, или Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију, или у вези са бившом Југославијом, Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале.