Неће бити тужби: Вишковић појаснио како ће изгледати нови обрачун струје :: Semberija INFO ::

 

Неће бити тужби: Вишковић појаснио како ће изгледати нови обрачун струје


Извор: Глас Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће у Републици Српској остати постојеће цијене електричне енергије.

Вишковић је током сједнице Народне скупштине Републике Српске открио како би требало да изгледа нови обрачун, након што је Уставни суд Српске прогласио неуставном одлуку Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске из децембра 2022.

Том одлуком су за домаћинства постојала три прага и три цијене струје: До 500 киловата, од 501. до 1.500 киловат часова потрошње и трећа група је била преко 1.500 киловата.

Вишковић је сада рекао да се уводе зоне, систем сличан оном у Србији.

"Сада ћемо у разговору са Уставним судом и регулатором прилагодити то тим терминима плави, зелени и црвени потрошач и на основу тога задржати постојеће цијене. Зато нико неће моћи тужбом било шта да оствари. Задржаћемо постојеће цијене, а да испоштујемо одлуку Уставног суда. Била је грешка у једној тарифној групи имати три подгрупе и то је била дискриминација. То ћемо сада искориговати“, најавио је Вишковић.

Он је поручио да на основу одлуке Уставног суда Републике Српске нико неће добити ни марку, нити ће бити тужби.

„Немојте да омбањујете причама како сте ви неком обезбиједили 60 или 100 КМ. Нисте. Не слажем се са многим стварима код регулатора. Они су направили грешку и не замјерам ништа Уставном суду. Међутим, исти или идентичан модел вриједи у неколико земаља у оружењу. Србија има годинама такав систем. Плава, зелена, црвена зона“, рекао је Вишковић на сједници Народне скупштине, пренијела је Српскаинфо.