Европска комисија ће препоручити БиХ за почетак преговора са ЕУ? :: Semberija INFO ::

 

Европска комисија ће препоручити БиХ за почетак преговора са ЕУ?


Извор: РТРС

​Босна и Херцеговина би требала започети преговоре о приступању ЕУ, а очекује се да ће Европска комисија препоручити БиХ у уторак и тако отворити пут да коначно постане чланица блока, сазнаје бриселски Политико.

Европска унија је БиХ додијелила статус кандидата у децембру 2022. године, а сада ће Европска комисија дати позитивну препоруку за почетак службених преговора о приступању, рекли су за овај магазин два званичника ЕУ и један дипломата.

Затим је на земљама ЕУ да расправљају о тим текстовима, а дипломате и званичници ЕУ упозоравају да се договор између 27 земаља, који је потребан за службени почетак преговора, вјероватно неће догодити прије европских избора у јуну.

За неке земље ЕУ, укључујући Аустрију, било је од виталног значаја да напредак у Украјини и Молдавији иде руку под руку с напретком у будућем приступању БиХ.

Сљедећи корак сада је да лидери ЕУ расправљају о препоруци за БиХ на састанку у Бриселу сљедеће седмице.

Такође, Европска комисија је требала представити документ о томе како интерно припремити ЕУ за будуће проширење, посебно земљу с више од 40 милиона људи као што је Украјина.

Овај документ, који је најприје био планиран за 27. фебруар, сада је одгођен за 20. март, показује најновији дневни ред Европске комисије у који је Политико имао увид.