Алармантни демографски подаци: Босна и Херцеговина губи становништво из дана у дан :: Semberija INFO ::

 

Алармантни демографски подаци: Босна и Херцеговина губи становништво из дана у дан


Извор: БХРТ/Данијел Лепир (Х.С.)

Босна и Херцеговина губи становништво из дана у дан. Према неким процјенама, за мање од 50 година овдје ће живјети око милион и по становника. Осим што губимо становништво, угрожени су буџети, фондови, недостаје нам радна снага.

Демографска слика Босне и Херцеговине све је лошија. Средња процјена је да ће нас за 50 година бити око милион и по.  Демограф Александар Чавић упозорава да смо ближи ипак песимистичној процјени. Тако би у БиХ требало да живи око милион и 200 хиљада становника.

АЛЕКСАНДАР ЧАВИЋ, демограф


"Моје искуство говори да су реално утврђени број становника је увијек ближи овој песимистичној процјени тако да ако будемо имали милион и по становника, мислим да то може бити и донекле задовољавајуће без обзира како то звучало."

Према Извјештају "Перспективе свјетског становништва" Босна и Херцеговина се налази у групи земаља која ће до краја вијека драстично смањити број становништва. 

ЏОН КЕНЕДИ МОСОТИ, представник Популационог фонда УН-а у БиХ

"До 2070. године демографски трендови и неједнакости довешће до смањења укупног становништва за преко 50%, док ће демографска структура нагињати старијој популацији са њеним удјелом у укупном становништву од преко 40%."

Исељавају се комплетне породице. Школе се затварају, села су готово пуста. У 2021. земљу је напустило готово 170.000 становника.

МИРХУНИСА ЗУКИЋ, Унија за одрживи повратак и избјеглице у БиХ


"Јединица мјере је једно село Марчићи код Зворника гдје је око 60 кућа обновљено а ту живи свега неколико породица. Остало је све затворено. Таквих примјера имамо широм Босне и Херцеговине."

Проблеми се осјећају и у привреди. Недостаје радне снаге. Свједочимо увозу радне снаге из Турске, Индије, Непала, Пакистана...

САША АЋИЋ, директор Уније послодаваца РС

"Ми генерално по трендовима које имамо задњих 10 година, за 3-4 године можемо рећи да ћемо имати понуду радне снаге 0. Тако да ми већ сада имамо потребу да на неки начин увозимо радну снагу из других земаља и то ће бити тренд у наредним годинама."

Демографски трендови су дугорочно условљени. На примјер велики уложени новац на пољу фертилитета тренутно не значи много. Ефекти се осјете тек након двије деценије. Мјере морају бити свеобухватне, системске, краткорочне и дугорочне. У супротном биће нас све мање.