Гутереш позвао Израел и Хамас на прекид ватре током Рамазана :: Semberija INFO ::

 

Гутереш позвао Израел и Хамас на прекид ватре током Рамазана


Извор: Бета (А.П.) / БХРТ

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш апеловао је на Израел и Хамас да поштују Рамазан, муслимански мјесец поста, тако што ће обуставити ватру у рату који воде у Појасу Газе.

Позвао је палестинску групу Хамас и да покаже саосјећање ослобађењем свих талаца које су отели у нападу на југ Израела 7. октобра.

Гутереш је рекао да данашњи дан означава почетак Рамазана, када муслимани у читавом свијету славе и шире вриједности мира, помирења и солидарности.

У Гази се, међутим, наставља бомбардовање и крвопролиће, додао је Гутереш, уз оцјену да је убијање цивила и разарање палестинске територије на нивоу без преседана у протеклих седам година, колико је он на челу УН.

Гутереш је казао да у Газу улази мало хуманитарне помоћи, неопходне за спашавање живота, и позвао на уклањање свих препрека како би храна и друга помоћ могла брзо да буде испоручена у великим количинама.

Шеф УН-а, који већ мјесецима позива на хуманитарни прекид ватре у рату Израела и Хамаса, навео је да је очајним цивилима потребна хитна акција и да "очи свијета и историје посматрају".

Стотине Палестинаца присуствовале су молитвама на главном јерусалимском светилишту првог дана Рамазана, али их је било мање него ранијих година. Они су се у подне окупили код џамије Ал-Акса, а израелске снаге су на неким улазима тјерале вјернике, наводећи као разлог бригу за безбједност.

Ал-Акса је трећа по значају у исламу. Изграђена је на Брду храма, како Јевреји зову то светилиште, најважније у јудаизму. Муслимани га зову Харам ал-Шариф (Узвишено уточиште).

То светилиште је дуго било главно мјесто сукоба Палестинаца и израелских снага безбједности, а напетост је додатно повећана посљедњих година, откако је Израел дозволио да га посјећује већи број Јевреја.

То је подстакло бојазан Палестинаца да Израел намјерава да преузме контролу или да подијели светилиште, што негира влада те земље, у којој су и партије религиозних ултранационалиста.

Израелске власти су најавиле да ће ове године обезбиједити муслиманским вјерницима нормалан приступ светилишту, иако рат у Гази бјесни и пријети да се прошири на регион.