Проблеми с пољопривредном производњом у ЕУ значили би веће цијене или чак недостатак хране у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Проблеми с пољопривредном производњом у ЕУ значили би веће цијене или чак недостатак хране у БиХ


ИЗВОР: ФЕНА (Е.Д.) / БХРТ

Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо изјавио је да би се евентуални проблеми с пољопривредном производњм у Европској унији могли значајно одразити на Босну и Херцеговину која већину хране увози, и то управо из ЕУ.

Додао је да су актуелни протести пољопривредника широм Европе разоткрили бројне и озбиљне проблеме у том сектору и да би сваки већи поремећај с производњом у ЕУ могао довести до повећања цијена или чак недостатка хране у БиХ.

Бићо је навео да се такав сценариј не треба искључити јер постоји могућност да сјетва у ЕУ не почне на вријеме или да подбаци јер су пољопривредници на протестима и не раде на пољима.

Пољопривредници у Европској унији протестују мјесецима, и од укупно 27 земаља чланица једино Аустрија, Данска, Финска и Шведска још нису имале протесте.

Разлози за протесте су, како кажу пољопривредници, то што је теже него икада зарадити за пристојан живот због трошкова енергената и гнојива који расту због рата у Украјини, док истовремено у ЕУ улазе пољопривредни производи из јефтиног увоза.

Протести имају потенцијал, не само да знатно угрозе економију у појединим државама, већ и на нивоу Европске уније.

Економисти упозоравају да су се протести преклопили са падом у свим већим економијама Европе стварајући темеље "мега-кризе".