Шведска званично постала чланица НАТО :: Semberija INFO ::

 

Шведска званично постала чланица НАТО


- Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је да је Шведска званично постала 32. чланица Алијансе.

- Званично је - Шведска је сада 32. чланица НАТО, чиме је заузела мјесто за нашим столом које јој припада - написао је Столтенберг на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да приступање Шведске “чини НАТО јачим, а Шведску и цијелу Алијансу безбједнијом”.

- Радујем се подизању њихове заставе у штабу НАТО у понедјељак - навео је први човјек Алијансе.

Шведски премијер Улф Кристерсон, који заједно са шефом дипломатије Тобијасом Билстромом борави у посjети Вашингтону, захвалио је земљама НАТО-а.

- Шведска је сада чланица НАТО. Хвала свим савезницима што сте нас дочекали као 32. члана. Тежићемо јединству, солидарности и подјели терета, и у потпуности ћемо се придржавати вриједности Вашингтонског споразума: слободе, демократије, слободе појединца и владавине права. Заједно јачи - написао је Кристерсон на мрежи Икс.

Раније данас, Шведска је од генералног секретара НАТО добила формални позив за чланство, саопштио је премијер Кристерсон.

Министарка енергетике и индустрије Еба Буш саопштила је на конференцији у Стокхолму да је Шведска прихватила позив за приступ на ванредној седници, пренио је шведски јавни сервис СВТ.

- Почиње ново поглавље у историји Краљевине Шведске. Сада градимо сигурност, мир и слободу заједно са другима - рекла је Еба Буш.

Свечана церемонија приступања Шведске НАТО одржава се у Вашингтону.

Шведска је захтјев за чланство поднијела у мају 2022. године, а иако су готово све чланице брзо ратификовале приступ скандинавске државе, Турска је то учинила тек у јануару ове године, а Мађарска је посљедња ратификовала шведски захтјев 26. фебруара.

(Глас Српске)