Дипломатска офанзива на БиХ, у завршници трке за отварање преговора са ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Дипломатска офанзива на БиХ, у завршници трке за отварање преговора са ЕУ


Фото: РТРС
Извор: РТРС

У завршници трке за добијање датума почетка преговора са Европском унијом, дипломатска офанзива на БиХ! У Сарајево је вечерас стигла шеф њемачке дипломатије Аналена Бербок. Још трају разговори са члановима Предсједништва.

Раније, током дана, шефови дипломатија Италије и Аустрије, пренијели су подршку, да БиХ добије "зелено" свијетло на сједници Европског савјета. Ипак, нису изостале критике руководству Републике Српске, као наводним кочничарима европског пута.

Предсједник Милорад Додик одговорио им је - Српска је чврсто опредијељена да, заједно са Федерацијом, напредује на европском путу.

- Колико год неки представљају да је Федерација та која нешто ради, а представнике Српске као негативце, треба знати да тиме највише дијеле БиХ - упозорио је Додик.

У јеку афере која потреса Њемачку због наводних планова да ракетама гађају Кримски мост, шефица дипломатије те државе окреће се Западном Балкану. Уочи доласка у Сарајево поново плаши јавност наводним руским дестабилизујућим утицајем док недипломатским ријечником "бетонира" нимало благонаклону политку званичног Берлина према Републици Српској.

- Ми се одлучно супростављамо свим онима који својим фантазијама о отцјепљењу БиХ постављају препреке на путу ка ЕУ и доводе у питање европске вриједности - навела је Аналена Бербок министар иностраних послова Њемачке.

Планова за сецесију нема али ако и некада дође до независности Републике Српске, она ће бити резултат дјеловања лажног високог представника Кристијана Шмита који покушава да уруши Српску и којег подржава Бербокова- поручио је предсједник Милорад Додик реагујући на изјаву шефице њемачке дипломатије.

- Видим да министарка иностраних послова Њемачке Аналена Бербок долази у БиХ да поново просипа своје фрустрације о сецесији, прича о реформама и владавини права ,а онда нам шаље и подржава Кристијана Шмита и покаже да нема ни "п" од владавине права. Она је у БиХ да се лажно представи као неко ко помаже, а у суштини жели да прибави поене на већ донесену одлуку да се БиХ да преговарачки статус без датума отпочињања. Без датума то ништа не значи - поручио је Додик.

Ако је судити по изјавама министара иностраних послова Италије и Аустрије, БиХ има пуну подршку тих земаља за отварање приступних преговора. Ипак, није могло проћи без пријетећих тонова. Заборављајући историјска искуства са српским народом и аустријски шеф дипломатије попут њемачке колегинце, наступио је с оштром поруком о наводним кочничарима европског пута БиХ.

- Сваки политичар, свака политичка снага која мисли да може зауставити на европском путу БиХ, заправо краде будућност ове земље и младих нараштаја. Свако ко мисли да може стати на пут томе игра се са ватром, игра се са будућношћу ове земље - поручио је Александер Шаленберг министар иностраних послова Аустрије.

Министар иностраних послова Италије Антонио Тајани, навео је да је став Италије врло јасан.

-  БиХ је дио Европе. И ми желимо да БиХ буде пуноправна чланица ЕУ у долазећим годинама. Данас овдје у Сарајеву да још једном изарзимо подршку отварању преговора са БиХ - додао је он.

Уочи 21. марта и сједнице Европског савјета на којој се очекује одлука о почетку преговора са ЕУ, пред БиХ је неколико изазова.

Усвајање Закона о сукобу интереса у Савјету министара најдаље је одмакло. И даље је спор СНСД-а и Тројке о сједишту Апелационог одјељења, што кочи усвајање Закона о судовима. Тзв. интегритетске измјене Изборног закона неприхватљиве су за Хрвате без гаранције да им се неће поновити случај "Комшић". Одлазак страних судија из Уставног суда остављен је за април.

- Желим да вас напоменем да смо потенцирали усвајање свих 14 приоритета у пакету и то би много раније било ријешено питање испуњавање обавеза према европском вијећу да су партнери из ФБиХ прихватили понуду СНСД, изгубили смо вријеме , у међувремену смо активно партиципирали.Да ли је то довољно за Европско вијеће не знам али ми тражимо видљивост Републике Српске и датум почетка преговора - нагласио је Сташа Кошарац замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Елмедин Конаковић министар спољних послова у Савјету министара рекао је да ће у априлу, свако донијети виђење Уставног суда у смислу приједлога закона.

- Тројка ради интезивно, Додик и СНСД имају свој приједлог ако завршимо успјешно ову фазу ми доносимо своје приједлоге , СНСД своје ХДЗ своје и усваја се оно око чега се договоримо - поручио је Конаковић.

Урадили смо више него данашње чланице и зато очекујемо тачан датум отпочињања преговора са ЕУ, одговорио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Истакао је да су многи покушали да злопотријебе причу о европском путу како би се обрачунали са Српском, али у томе нису успјели.