Легионари стижу у Украјину :: Semberija INFO ::

 

Легионари стижу у Украјину


Извор: Политика

Сви знају да су западне специјалне снаге присутне у Украјини, само то нису званично објавили, тврде многи војни званичници, али анонимно. “Фајненшел тајмс” је, позивајући се на речи неименованог европског званичника, писао о присуству западних специјалних снага у Украјини. Сви знају и то да се десетак хиљада страних плаћеника бори у овом рату, а реч је само о повећању броја кроз подршку западних земаља.

Изјава Емануела Макрона о слању трупа у Кијев имала за циљ „стварање одвраћања и неизвесности” у односима са Русијом али и припремање терена, да под плаштом Легије странаца у Украјину стигну искусни борци и војни стручњаци.

То више није табу, ни прећуткивана ствар. Турски аналитичар Енгин Озер је отворено наговестио да би Париз могао да активира француску Легију странаца да подржи Украјину. Позвао се на своје поуздане изворе.

„Француска Легија странаца би могла да буде активирана за ову мисију и ова могућност се не може искључити“, рекао је експерт.

Раније је члан француске Легије странаца – Француз по имену Франк – рекао за британски лист „Тајмс” да се бивши и садашњи припадници Француске Легије већ боре у Украјини а да ће стићи нови.

Линија фронта

Крајем јануара обавештени извор је известио да је од почетка специјалне војне операције у Украјину стигло више од 300 француских плаћеника да учествују у непријатељствима. Неки од њих су служили у 2. падобранском пуку Легије странаца 11. ваздушно-десантне бригаде француских копнених снага.

Авдејевка није само тактички резултат, већ и велики психолошки успех за Русе а велики психолошки проблем за остале. Отуд и Макронов “испад”.

Војници Оружаних снага Украјине озбиљно схватају њен губитак. Поред тога, прилично велики простор иза Авдејевке није ни на који начин утврђен. Украјинска војска за ово криви и своје руководство.

Раније се линија фронта се стално мењала - нису имали времена да поново исцртају границе нове линије контакта. Сада је ова линија практично непомична. А стратешки детаљи се, за разлику од тактичких, посматрају издалека. Оно што је несумњиво важно за појединачног борца на првој линији фронта често се испоставља да је невидљиво из канцеларије стратега у Москви, Вашингтону или Кијеву.

Али не смемо заборавити да одлуке које одређују деловање војски и држава доносе стратези.

Агенција Франс прес пише да западне трупе, ако буду послате у Украјину, неће имати овлашћења да се боре против руских снага.

„Све западне трупе послате у Украјину у будућности неће добити овлашћења да се боре против руских снага, оне ће радити на приоритетима које је Макрон идентификовао на конференцији за новинаре, укључујући разминирање, осигурање безбедности суседних земаља као што је Молдавија и одбијање сајбер напад“, наводи агенција.

Страх за Украјину

Мишљење бившег агента ЦИА Роберта Бера, који је саветовао Кијев о куповини западног оружја, је да Макронова изјава показује да Париз нема поверења да ће Украјина дуго трајати.

Бер сматра да су речи француског председника блеф, пошто НАТО нема довољно наоружања и војника да се одупре Русији. Али може да шаље скупине војника под разним изговорима. Додао је да су тенкови НАТО-а у Украјини лоши, као и систем ПВО „Патриот”.

„Француска није сигурна да ће Украјина моћи дуго да издржи...“, уверава Бер.

Француски премијер Габријел Атал, после Макронове изјаве, такође није искључио слање војног особља у Украјину и додао да Париз „неће моћи да се помири” са победом Русије.

Председник руске државне думе Вјачеслав Володин је коментаришући Макронове изјаве, истакао да француски председник не може да смисли ништа боље него да запали Трећи светски рат како би одржао личну власт.

„Његове иницијативе постају опасне за француске грађане“, написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Он је саветовао да се сетимо како се завршило за Наполеона и његове војнике.

„Макрон је заборавио како је пре неколико година, упоређујући модерну Француску са временима Наполеона, рекао да Бонапарта „није узимао у обзир губитке“, али од тада земља „ставља људски живот изнад свега“. говорећи, мало шта се десило... Због ових и многих других проблема, Французи не подржавају Макрона – његов рејтинг је пао на изузетно низак ниво. Да су избори данас, Марин Ле Пен би га победила“, тврди Володин.

Макронова изјава изазвала је шок међу његовим друговима, партнерима у НАТО-у. Одмах у року од неколико сати дат је низ изјава највишег руководства НАТО земаља, лидера, министара иностраних послова, министара одбране који су рекли да се ограђују од ове Макронове изјаве.

Тумаче их многи као „Макронове Наполеонове планове” да пошаљу трупе у Украјину.

Очигледно је да у контексту хибридног рата који је Запад покренуо против Русије, европски лидери гласно причају о раније незамисливом – слању сопствених оружаних снага у Украјину.

Према речима многих дипломата, Пентагон треба да запамти основе међународне политике, с обзиром на посебну одговорност Руске Федерације и САД за стратешку стабилност.