Пријем у Београду: Република Српска - једна од највећих српских побједа у модерној историји :: Semberija INFO ::

 

Пријем у Београду: Република Српска - једна од највећих српских побједа у модерној историји


Фото: РТРС
Извор: РТРС

У Дому Војске Србије у Београду одржан је свечани пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице проглашења њеног првог Устава. Пријему су присуствовали званичници Републике Српске и Србије и бројне званице.

Истакнуто је да је први Устав Републике Српске, донесен 28. фебруара 1992-ге, био визионарски и храбар потез тадашњих српских посланика и потврда државности. Резултат тога је данашња Република Српска, једна од највећих српских побједа у модерној историји уписана златним словима.

Република Српска је према свим параметрима држава, немамо само столицу у Уједињеним нацијама, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Београду током пријема поводом Дана и Устава Републике Српске.

- У тешким околностима тог времена конституисана је Република Српска, која није била хир тог тренутка, већ историјски задатак. Поучени тиме да само гдје имамо државу, имамо и слободу. Гдје је Срби данас немају, они живе веома тешко, грађани су другог реда - навео је Додик.

Подсјетио је да се само 10 година није смјело исказивати јединство Српске и Србије, јер је то за неке био јерес.

Нагласио је да Српска није дала да се понове Јасеновац, Пребиловци, Јадовно и Дракулић.

- Високу цијену платило је тадашње политичко и војно руководства Српске, које данас тамнују у западним казаматима - изјавио је Додик.

Устав Републике Српске и Дан Републике Српске су израз воље српског народа, рекао је патријарх Порфирије у Београду током пријема поводом Дана и Устава Републике Српске.

- Предсједник Српске Милорад Додик је јуче у Подгорици рекао да је СПЦ кључна за опстанак идентитета, не само Срба у Црној Гори, већ и у Србији, али и цијелом региону гдје битише наш народ - подсјетио је патријарх.

Истиче да ове ријечи предсједника Републике Српске показују да су Црква и народ један идентитет и једна вјера.

На мапи нашег народа Република Српска заузима изузетно важно мјесто и никада нисмо ускраћивали другима оно што смо жељели сами себи, рекао је изасланик предсједника Србије и министар за рад и запошљавање у Влади Србије Никола Селаковић током пријема у Београду поводом Дана и Устава Републике Српске.

- Државност и државотворност су уз љубав према слободи и роду главне одлика нашег народа. И када неко оспорава то нашем народу, он то игнорише - поручио је Селаковић.

Истакао је да ће Србија наставити помагати Републику Српску на сваки начин.

Од школа, вртића, домова, путева, инфраструктуре, мостова. Зашто то Србија ради, ако вас неко пита? Па зато што волимо Републику Српску. Ми знамо да у Српској имамо брата, ма гдје он живио, он је брат - навео је Селаковић.

Србија и Република Српска заједнички обиљежавају Устав и Дан Републике Српске. У 32 године стала је и херојска одбрана Републике Српске, како у рату, тако и у миру, рекао је шеф Представнишва Српске у Београду Млађен Цицовић.

Подсјетио је да је ово 10. јубиларни пријем гдје заједно Србија и Република Српска заједнички обиљежавају Устав и Дан Републике Српске.

- Политичка подршка данашњем Сарајеву долази са истих адреса као и прије три деценије, како тада, тако и данас. Политичко Сарајево афирмише уставно и правно насиље у БиХ, и тражи да у БиХ и даље управљају странци и да је воде они који нису изабрани на изборима - истакао је Цицовић током обраћања.