ДОДИК: Република Српска је створена са идејом да буде независна :: Semberija INFO ::

 

ДОДИК: Република Српска је створена са идејом да буде независна



Република Српска је према свим парамтерима држава, немамо само столицу у Уједињеним нацијама, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Београду током пријема поводом Дана и Устава Републике Српске.

– Република Српска је створена са идејом да буде независна. Тог 9. јануара 1992. године, велики људи нашег народа тога времена, одлучили су да управо раде оно што је једино било могуће и потребно, а то је да донесу важне одлуке о конституисању Републике Српске. Зато увијек, као народ, одговоран и првржен својој историји, морамо да се присјетимо њених оснивача, господина Караџића, Крајишника, Биљане Плавшић, Кољевића других мојих сабораца. Управо је та група људи одлучила да конституише Републику Српску као одраз политичке и захтјев за слободом. То није био хир тог тренутка, него одговоран задатак који се морао одрадити управо тамо гдје смо живјели, да не бисмо изгубили све. Научени, да само тамо гдје имамо државу, имамо слободу – рекао је Додик.


– Поучени тиме да само гдје имамо државу, имамо и слободу. Гдје је Срби данас немају, они живе веома тешко, грађани су другог реда – навео је Додик.

Подсјетио је да се само 10 година није смјело исказивати јединство Српске и Србије, јер је то за неке био јерес.

Нагласио је да Српска није дала да се понове Јасеновац, Пребиловци, Јадовно и Дракулић.

– Високу цијену платило је тадашње политичко и војно руководства Српске, које данас тамнују у западним казаматима – изјавио је Додик.

Поручио је да је Српска данас поносна, јер живи у слободи.

– Само мјесец и нешто дана од свог конституисања добили смо свој Устав, а много веће државе тај пут пролазили су годинама. Преко 30.000 наших живота отишло је за слободу која се зове Република Српска. Неки су свој дом пронашли у Србији, широм свијета, али гдје год одемо по бијелом свијету, стиже нам порука:” Чувајте нам Републику Српску”. И чуваћемо је као зјеницу ока свога. Били смо организована држава у рату, имали сво своју војску, своју Скупштину. Прихватили смо Дејтонско уређење, али упорно како тада, тако и данас желе да нас развласте. Највише су Дејтон кршили управо они који су га гарантовали – навео је Додик.

Истакао је да Српска не прихвата наметања.

– Кристијан Шмит данас покушава да буде храбар. Нећемо пропустити прилику да дамо одговор на нека питања. Ми не прихватамо било какава наметања, а он нека проба, видјеће наш одговор – поручио је Додик те додао:

– САД сматрају да јавна имовина припада БиХ. Али то није тако. Јасно то пише, све оно што изричито не пише да је у власништву БиХ, припада ентитетима. Ми кажемо да смо спремни да будемо дио мира на овом простору, аки да нисмо спремни да изгубимо Републику Српску и да то мирно гледамо. Прије 100 година суђење Петру Кочићу и данас мени, потпуно је исто. Никакве то разлике ту нема. БиХ је за нас морање – јасан је Додик.

Дешавања у Бијељини
Извор: атвбл.рс