Русија забрањује извоз бензина на шест мјесеци од 1. марта :: Semberija INFO ::

 

Русија забрањује извоз бензина на шест мјесеци од 1. марта


Foto: Pixnio
Русија је наредила шестомјесечну забрану извоза бензина од 1. марта како би одржала стабилне цијене усред растуćе потражње потрошача и пољопривредника и да би омогуćила одржавање рафинерија у другом највеćем свјетском извознику нафте. Забрану, коју је први извјестио руски "РБЦ", потврдила је портпаролка замјеника премијера Александра Новака.

"РБЦ" је, позивајуćи се на неидентификовани извор, рекао да је премијер Михаил Мишустин одобрио забрану након што је Новак то предложио у писму од 21. фебруара. Други извор је рекао "Реутерсу" да је одлука донијета, али декрет још није издат.

"Да би се надокнадила прекомјерна потражња за нафтним дериватима, потребно је предузети мјере за стабилизацију цијена на домаćем тржишту" рекао је Новак у свом приједлогу за "РБЦ".

Русија веć добровољно смањује извоз нафте и горива за 500.000 барела дневно у првом кварталу као дио напора ОПЕК+ да подржи цијене.

Земља је у 2023. произвела 43.9 милиона тона бензина и извезла око 5.76 милиона тона, или око 13 одсто своје производње. Највеćи увозници руског бензина су углавном афричке земље, укључујуćи Нигерију, Либију, Тунис и Уједињене Арапске Емирате.

Русија је прошлог мјесеца смањила извоз бензина у земље које нису чланице Заједнице Независних Држава како би надокнадила непланиране поправке у рафинеријама усред пожара и напада дроновима на њену енергетску инфраструктуру.

Прекиди укључују заустављање јединице у НОРСИ, четвртој по величини рафинерији у земљи, која се налази у близини града Нижњег Новгорода, неких 430 км источно од Москве, након, како се вјерује, техничког инцидента.

Прошле године, Русија је забранила извоз бензина између септембра и новембра како би се ухватила у коштац са високим домаćим цијенама и несташицама. Овог пута забрана се неćе односити на земље чланице Евроазијске економске уније, Монголију, Узбекистан и два отцијепљена региона Грузије које подржава Русија - Јужна Осетија и Абхазија, преноси "Телеграф".

(Телеграф)