Г7 прети да ће подићи „цену руског рата” :: Semberija INFO ::

 

Г7 прети да ће подићи „цену руског рата”


Костиантинивка: после руског напада на железничку станицу (Фото Бета-АП/Alex Babenko)
Извор: Политика

Британски премијер Риши Сунак позвао је јуче Запад да буде „храбрији” у заплени руске имовине и да Украјини пошаље камату која је наплаћена на замрзнута руска средства.

На другу годишњицу руско-украјинског рата британски премијер је рекао да западни савезници морају да иду „даље” са својим санкцијама како би „уздрмали” уверење председника Русије Владимира Путина „да чека и ништа не уради док се нешто не догоди”, пренео је „Гардијан”.

Лидери Г7 су на онлајн састанку с председником Украјине Володимиром Зеленским поручили да украјинска влада и њен народ могу да рачунају на подршку Г7 колико год да је потребно, а да ће они наставити да повећавају „цену руског рата”.

Како су навели у саопштењу, објављеном на дан када се обележавају две године од почетка рата у Украјини, састали су се са Зеленским како би потврдили „непоколебљиву подршку Украјини” и поздравили „храброст и отпорност украјинског народа, који се неуморно бори за слободу и демократску будућност Украјине”.

Они су поручили и да су убеђени да могу да обезбеде да народ Украјине победи у борби за своју будућност и помогне у стварању свеобухватног, праведног и трајног мира. „Наставићемо да повећавамо цену руског рата, деградирамо руске изворе прихода и ометамо њене напоре да изгради своју ратну машину, као што су показали наши недавно одобрени пакети санкција”, навели су лидери Г7.

Они су додали да су посвећени потпуној примени и спровођењу санкција према Русији и усвајању нових мера по потреби.

Земље Групе седам су потврдиле да ће замрзнуту руску имовину задржати у својим јурисдикцијама до потпуног окончања рата Русије против Украјине.

„Потврђујемо да ће, у складу с нашим правним системима, руска имовина у нашим јурисдикцијама остати замрзнута све док Русија не плати штету коју је нанела Украјини”, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Европског савета након онлајн састанка лидера Г7.

Потписници саопштења поздравили су одлуку ЕУ да усвоји механизам за задржавање вишка добити од прихода од руске имовине и подстакне „даље кораке да се дозволи њихово коришћење у складу са актуелним уговорним обавезама и важећим законодавством”.

Председник Европског савета Шарл Мишел потврдио је непоколебљиву подршку Украјини.

„Пре две године Кремљ је вратио рат Европи. Агресија Русије је егзистенцијална претња безбедности и стабилности света. Отпор Украјине – заједно с нашим јединством Групе седам – показује да Кремљ не може да добије рат. Наша одлучност да подржимо Украјину неће се поколебати”, написао је Мишел на мрежи „Икс”.