Зеница: У акцији "Немој да закасниш" промовисан значај превентивних прегледа :: Semberija INFO ::

 

Зеница: У акцији "Немој да закасниш" промовисан значај превентивних прегледа


Карцином дојке је најчешћи малигни тумор код жена у БИХ. Ове болести нису поштеђени ни мушкарци, а у посљедње вријеме је алармантан пораст тог обољења међу млађим женама у Босни и Херцеговини.

Институт за здравље и сигурност хране Зеница у сарадњи са зумба инструкторицама Дилом Сеферовић и Сандром Дедић организирао је ове суботе зумба парти (party) „Немој да закасниш”.



Заједнички тренинг је одржан у атрију шопинг центра "Џанановић" да би била промовисана тјелесна активност и њен значај у превенцији карцинома дојке.



- Превентивни преглед је према свим подацима оно што примарно спашава животе и здравље, јер већина карцинома и других болести је изљечива и до 100 посто, ако се открију на вријеме. С друге стране, доказано је да повећање физичке активности, поготово у доба кад се сати и дани проводе за рачунаром, телефоном или телевизором, аутоматски значи и смањење ризика за обољење, каже ср. спец. Елма Кудузовић, руководитељица Одјељења за промоцију здравља у ИНЗ.

Представнице Института су пролазницима и посјетиоцима дијелиле едукативни материјал о значају самопрегледа дојки, раном откривању карцинома дојке, те програму бесплатног мамографског прегледа на подручју Зеничко-добојског кантона као и привјеске са поруком „Немој да закасниш“.



 - Овим мотом жели се послати порука свим здравим женама да се информишу, те да се не боје болести него властитог незнања и страха од прегледа. Често је одгађање прегледа погубније од саме дијагнозе, јер се прекасно почне лијечење, кад се рак већ проширио, каже др. Кудузовић.

Статистика показује да се више од 90 посто жена с раком дојке може излијечити ако се дијагноза болести постави у раном стадију. Редовним прегледом, који укључује самопреглед, мамографију и ултразвучни преглед дојки, рак дојке може се открити у раном стадију, када су изгледи за изљечење много већи.

Институт за здравље и сигурност хране Зеница