Босна и Херцеговина заостаје у дигиталном развоју :: Semberija INFO ::

 

Босна и Херцеговина заостаје у дигиталном развоју


ИЗВОР: БХРТ (Е.Д.)

Секција инжењера електронике, аутоматике и телекомуникација (ЕАТ) огласила се саопштењем за јавност у којем наглашава како Босна и Херцеговина по свим критеријима заостаје у свом дигиталном развоју те понудила своју помоћ како би се барем донекле покушао ухватити прикључак с развијеним државама у Европи и свијету.

"У медијима је објављена  анализа о дигиталном развоју Босне и Херцеговине, или бисмо се усудили рећи о 'дигиталном заостајању и (не)развоју БиХ'. Констатирано је оно што ми већ дуже вријеме спомињемо и пишемо – Босна и Херцеговина по свим критеријима заостаје у свом дигиталном развоју, а самим тиме заостајемо у основној подлози за развој модерне привреде и за привлачење значајнијих страних инвестиција", наводе из ЕАТ-а.

Како додају, није им циљ критизирати и враћати се у прошлост, него понудити своју помоћ да се неке ствари што прије покрену с мртве тачке и да се покуша барем донекле ухватити прикључак с развијеним државама у Европи и свијету.

"Босни и Херцеговини треба хитна дигитална стратегија. Није то документ од стотине или хиљаде страница. То је документ од 50-60 страница, али документ у којем ће редослиједом бити побројане хитне активности које треба провести и у којем ће бити јасно написано што ко треба направити. И то на свим нивоима – од државног, преко ентитетског па до локалног. Стратегија у којој ће свака фирма препознати шта су њени задаци и очекивања од ње. Наравно држава и ентитети требају таквим фирмама и организацијама омогућити олакшице. И све то би било јасно наведено у једном таквом документу", нагласили су из ЕАТ-а.

Како наводе, "док се у свијету већ интензивно ради на стандардизацији 6Г мобилне мреже (комерцијализација првих 6Г мобилних мрежа очекује већ негдје 2029. године), ми у БиХ очекујемо расписивање тендера за 5Г лиценце негдје у 2026. години (а можда или чак вјероватније и након те године)".

"Дефинитивно стоји тврдња да у свијету телекомуникација и информатике заостајемо једну деценију а можда и више. Такво заостајање у подручју агрономије или туризма је огромно, у телекомуникацијама и информатици је катастрофално", нагласили су.

Позвали су све да започну радити конкретне ствари у дигитализацији друштва у Босни и Херцеговини.

"Нудимо вам нашу помоћ и експертизу, јер никада као сада је наступило вријеме да се започне слушати глас струке", поручују из Секције ЕАТ инжењера.