ИНИЦИЈАТИВА И ИНСПИРАЦИЈА: МЛАДИ АКТИВИСТИ ОЖИВЉАВАЈУ МАЈЕВИЦУ :: Semberija INFO ::

 

ИНИЦИЈАТИВА И ИНСПИРАЦИЈА: МЛАДИ АКТИВИСТИ ОЖИВЉАВАЈУ МАЈЕВИЦУ



Фестивалом омладине Мајевице, који је одржан у Угљевику средином децембра, реализован је пројекат "Млади могу боље" који заједно са партнерима имплементира Удружење "Колона ББ" из Угљевика. 

Пројекат је подразумијевао обуку 25 младих активиста и активисткиња из ових општина/опћина, организацију омладинског фестивала на Мајевици, као и имплементацију више индивидуалних и заједничких акција у заједницама. Колонине партнерске организације у овом пројекту су биле: Удружење Корак из Сапне, Вијеће младих Опћине Теочак, Удружење младих "Ребуфф" Челић  и неформална група "Школски новинари" из Лопара.



Циљ пројекта "Млади могу боље" је био оснаживање младих лидера из Угљевика, Лопара, Теочака, Челића и Сапне, како би постали активни и одговорни чланови својих заједница. Обука коју су млади лидери и лидерке прошли пружила им је алате и вјештине потребне за вођење позитивних промјена у својим локалним заједницама. Кроз серију радионица, тренинга и менторства, млади су научили како планирати, организирати и имплементирати пројекте, како комуницирати са широм јавношћу и како мобилизирати друге младе људе да се укључе у активности које доприносе напретку заједнице.



Поред обуке младих лидера, пројекат "Млади могу боље" укључивао је и спровођење индивидуалних и заједничких акција у свакој од заједница, попут организације еколошких акција, подршке маргинализираним групама, промоције културе и традиције, као и других активности које су допринијеле побољшању квалитета живота грађана.



Омладински фестивал на Мајевици је окупио младе из свих пет заједница, пружајући им прилику да се повежу, дијеле идеје и искуства те изразе своју креативност кроз умјетност, музику и друге активности. Овај фестивал је додатно ојачао везе између младих из различитих заједница и промовисао међусобно повјерење и разумијевање.



Ове активности су изњедриле Мрежу младих Мајевице, неформалну асоцијацију удружења из ових пет општина, унапређујући сарадњу и покрећући заједничке пројекте. Са визијом промовисања омладинског стваралаштва, изврсности и инспиративних прича, створена је Фејсбук страница "Змајевица - приче с планине".

На овај начин пружена је прилика младим лидерима да се ангажују у позитивним промјенама у својим локалним заједницама и створе бољу будућност за све грађане. Изазови пред нама су маскиране прилике. Нека одлучност и иновативност младих Мајевице буду мостови ка бољем сутра! 



Наше активности подржане су кроз пројекат „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“ који финансира Служба за инструменте вањске политике Европске уније у оквиру Инструмента за сусједство, развој и међународну сарадњу, а заједно проводе Европска унија у Босни и Херцеговини, Уједињене нације у Босни и Херцеговини, Мисија ОСЦЕ-а у БиХ и Уред Вијећа Европе у Сарајеву.