Скачу цијене горива у Српској :: Semberija INFO ::

 

Скачу цијене горива у Српској


- Цијене горива на пумпама у Српској скоро су достигле 2,70 КМ по литри, док се у наредним данима очекује додатни раст цијена.

Казао је ово Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Српске.

"Цијене дизела крећу се од 2,63 до 2,69 КМ по литри, док бензин износи од 2,49 до 2,52 КМ", казао је Савић за "Независне новине".

Истиче да је на свјетском тржишту цијена нафте прошле седмице порасла па се тако раст цијена може очекивати и на домаћем тржишту, али, како каже, јако је тешко прогнозирати колико ће то износити.

И Милован Бајић, директор "Крајинапетрола", истиче за "Независне новине" да ће данас на њиховим пумпама бити нове цијене, са растом од шест фенинга, јер, како каже, и набавна цијена нафтних деривата доста је порасла због дешавања на свјетским тржиштима.

"Дизел је коштао 2,63 КМ, а од данас ће цијена дизела износити 2,69 КМ", казао је Бајић и додао да се тренутно прати цијена горива на свјетском тржишту, те истиче да је тешко предвидјети шта ће се дешавати у наредном периоду и како ће се кретати цијене горива на домаћем тржишту.

Са једне бањалучке пумпе казали су да је посљедњих дана дошло до корекције цијена за пет фенинга, те да сада дизел кошта 2,69 КМ, док бензин износи 2,49 КМ по литри.

У Приједору су цијене ниже у односу на Бањалуку. На једној бањалучкој бензинској пумпи кажу да код њих цијене горива мирују те да немају још најава да ће доћи до скока цијене.

"Код нас дизел кошта 2,60 КМ, док бензин износи 2,45", казали су с ове пумпе.

Подсјетимо, од септембра до краја 2023. године цијене горива на пумпама у Републици Српској кориговане су у просјеку за око 50 фенинга наниже. До тога је дошло након што је вриједност барела сирове нафте пала са 93 на 74 долара.

(Глас Српске)