Сијарто: Додик је апсолутно предан европском путу, нема га смисла кажњавати :: Semberija INFO ::

 

Сијарто: Додик је апсолутно предан европском путу, нема га смисла кажњавати


Мађарски министар вањских послова Петер Сијарто рекао је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик апсолутно предан европском путу, те да нема смисла кажњавати демократски изабраног званичника.

Рекао је да се његова влада противи европским санкцијама говорећи о могућности да се то деси у случају Милорада Додика.

"Европске санкције никад нису успјеле нигдје. Нема смисла кажњавати демократско изабраног званичника, јер то само погоршава ситуацију. Будимпешта, умјесто тога, преферира дијалог и расправу, а кроз разговоре с предсједником Српске, схватио сам да је он апсолутно предан европском путу", рекао је Сијарто, који је јуче отворио школу у Петрињи.

Истиче да за убрзавање чланства у ЕУ треба искористити као заједнички принцип који ће ујединити све званичнике и народе у БиХ, што ће смањити тензије.

"ЕУ пати од губитка конкурентности, рата, ратног замора и све веће ирелевантности у глобалној политици, а проширењем би добио нову свјежину и замах", тврди Сијарто, те најављује да ће Мађарска током свог предсједавања ЕУ у другој половини ове године ставити велики нагласак на убрзање тог процеса.

Рекао је да је Мађарска апсолутно заинтересована за стабилност Западног Балкана.

Сијарто је рекао како је Србија спремна "сутра ући у ЕУ", те додаје да без ње, као "највеће и најснажније" државе западног Балкана, нема стабилности на том подручју, преноси АТВ

"Отуђење Србије је најгора могућа тактика. Србија је поносна нација. Зато вјерујем да се приступ бирократије из Брисела треба промијенити према њој", каже Сијарто

(Глас Српске)