Љекари из Српске пишу терапију генералу :: Semberija INFO ::

 

Љекари из Српске пишу терапију генералу


 - Од тима доктора Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС очекујем да изврши детаљну медицинску анализу здравственог стања генерала Ратка Младића те да након тога пропише терапију да би његово стање било побољшано.

Рекао је ово "Гласу Српске" Дарко Младић, син генерала и то након што је потврђено да тим љекара са УКЦ-а путује у притворску јединицу у Хаг 21. фебруара.

- Тим стручњака из Републике Српске детаљно ће прегледати генерала да би имали тачан увид у то какво је његово здравствено стање. Очекујемо да након тога пропишу одређену терапију да би се он осећао и био знатно боље - рекао је Младић.

Нагласио је да је према информацијама са којима располажу здравствено стање генерала веома лоше.
- Већ дуже време има одређене здравствене тегобе. Надамо се да ће након ове посете бити пуно боље - поручио је Младић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић је рекао да ће као неуролог предводити тим љекара који ће прегледати генерала Младића у притворској јединици у Хагу.

- Водим стручан тим доктора, професора, форензичара, кардиолога и начелника неурологије да утврдимо да ли су урађени сви налази који су били потребни и да ли генерал прима адекватну терапију - рекао је Ђајић и додао да је овај тим завршио разне едукације у Европи и свијету и да добро познаје своју материју.

Истакао је да је циљ посјете тима љекара УКЦ-а да виде да ли има каквих пропуста и да ли могу допринијети унапређењу здравственог стања генерала Младића, као и да се увјере у његово стање и виде да ли евентуално постоје претпоставке да се лијечи на неком другом мјесту.

- Наша жеља је да утврдимо тачно стање у којем се налази генерал Младић и да предложимо терапију - рекао је Ђајић и додао да немају информација о пропустима, али да имају неке налазе, о којима сада не жели да коментарише.
Према његовим ријечима, трошкове смјештаја и превоза ће сами платити.

- Генерал то заслужује. Заслужује подршку и поштовање читавог народа Републике Српске, а и нашег здравственог система - истакао је Ђајић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић рекао је да с обзиром на велику сумње у поштене и часне намјере љекара у Хашком трибуналу, посјетом љекара са УКЦ-а сазнаћемо право здравствено стање генерала Младића.

- Бићемо сигурни у начин лијечења који они одреде генералу - рекао је Егић.

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 8. јануара у холандској болници, када му је уграђен пејсмејкер. Већ сљедећег дана он је враћен у притворску собу у Шевенингену. У тиму љекара УКЦ-а који би требало да посјети генерал Младића су неуролог, кардиолог и пулмолог.

(Глас Српске)