Прије 40 година у Сарајеву отворене 14. Зимске олимпијске игре :: Semberija INFO ::

 

Прије 40 година у Сарајеву отворене 14. Зимске олимпијске игре


Извор: Анадолија (С. Т.) / БХРТ

На данашњи дан прије 40 година у главном граду Босне и Херцеговине, Сарајеву, отворене су 14. Зимске Олимпијске игре.

Сарајево је од 8. до 14. фебруара 1984. године било центар свијета, а цијела бивша Југославија учествовала је у организацији Олимпијаде.

На изградњи објеката била су ангажована предузећа из Босне и Херцеговине, али и цијеле Југославије. Истовремено свака од РТВ кућа из република бивше Југославије, од Љубљане до Скопља имала је по једно борилиште које је покривала.

Сарајево је тада проживљавало развој у свим сферама и створена је позитивна друштвена клима.

Оно по чему ће Олимпијске игре у Сарајеву остати запамћене је снијег који је пао ноћ пред свечано отварање. Ученици Прве и Друге гимназије рукама су тада скидали снијег са столица на стадиону Кошево, како би се отворење одвијало без проблема.

Зимске олимпијске игре одржане у Сарајеву укупно су коштале 141.647.000 долара, а завршене су са суфицитом од 12.000.000 долара. То су биле прве Олимпијске игре завршене са суфицитом. Све претходне су имале дугове и многи градови су имали потешкоће да покрију трошкове.

Сарајевске игре су по много чему тада биле рекордне. То су биле прве игре на којима није било бојкота Сјеверноатлантског нити Варшавског пакта, а биле су рекордне по броју земаља учесника.

Њих је пратило око двије и по милијарде гледалаца у свијету, било је 49 националних репрезентација, подијељене су 222 медаље, учествовао је 2.691 спортиста и тренер, продато је 640.000 карата, а пратило их је 7.825 новинара из 760 редакција.

Најуспјешније државе биле су тадашње Источна њемачка (девет златних, девет сребрених и шест бронзаних медаља) и СССР (шест златних, десет сребрених и девет бронзаних медаља).