Преминуо професор Енес Дураковић :: Semberija INFO ::

 

Преминуо професор Енес Дураковић


ИЗВОР: радиосарајево (Е.Д.) / БХРТ

Проф. др. Енес Дураковић преминуо је у понедјељак, 5. фебруара у 77. години у Сарајеву. Био је књижевни историчар, есејист, књижевни критичар и антологичар.

Рођен је 14. аугуста 1947. Године у Пољу код Дервенте, БиХ.

Дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје је завршио и Постидпломски студиј. Докторирао је на истом факултету на којем је до одласка у пензију 2012. године био редовни професор на Одсјеку за књижевност народа Босне и Херцеговине.

Био је један од обновитеља КДМ Препород, члан Извршног одбора Вијећа Конгреса бошњачких интелектуалаца, предсједавајући пленарне сједнице Првог бошњашког сабора, замјеник, а потом министар образовања, науке, културе и спорта у Влади Босне и Херцеговине.

Био је уредник часописа Лица, Живот и Преглед, уредник у издавачким кућама Препород, Алеф и Сарајево - Публисхинг, члан редакционог одбора у И.К. Свјетлост и Веселин Маслеша.

Добитник је награде за књижевну критику Бранко Шимић.

Објавио монографију о М. Диздару Говор и шутња тајанства (1979), 1988. године, појављује се Дураковићева књига Ријеч и свијет: студије и есеји о босанскохерцеговачким пјесницима XX вијека , за коју је критика казала да је у исто вријеме и антологија, и уџбеник, и научна књига.

Ријеч и свијет садржи обимне студије о пјесницима Алекси Шантићу, Јовану Дучићу, Муси Ћазиму Ћатићу, Антуну Бранку Шимићу, Хамзи Хуми, Николи Шопу, Скендеру Куленовићу, Маку Диздару и Анђелку Вулетићу. Хронолошки слиједе књиге Бошњачке и босанске књижевне неминовности из 2003, Арка ријечи из 2006, те Обзори бошњачке књижевности из 2012. године.