Нестају насеља, најмање 112 мртвих: Гори више од 90 пожара :: Semberija INFO ::

 

Нестају насеља, најмање 112 мртвих: Гори више од 90 пожара


Foto: Pixnio
У шумским пожарима који су захватили централни Чиле погинуло је најмање 112 људи, а стотине се воде као нестале, приопћиле су власти у недјељу, док је предсједник Габриел Бориц упозорио да се земља суочава с "трагедијом врло великих размјера".

Шумски пожари који су избили прије неколико дана пријете вањским ивицама Вина дел Мара и Валпараиса, два обалска туристичка града западно од главног града Сантиага, у којима живи више од милион становника.

"Реутерсови" снимци дроном у подручју Вина дел Мар показују цијела спаљена насеља, становници траже преживјеле између остатака изгорјелих кућа, а улице су пуне уништених аутомобила.

Чилеанске власти увеле су полицијски сат у најтеже погођеним подручјима и послале војску да помогне ватрогасцима у сузбијању пожара.

Чилеанска медицинска служба саопштила је да је 99 људи погинуло у пожарима, а идентификована су 32 тијела.
Раније током дана предсједник Бориц је, најављујући дводневну националну жалост, рекао да се Чиле мора припремити за још лоших вијести.

"Та ће бројка сигурно расти, значајно ће расти", рекао је Бориц у телевизијском обраћању нацији.
Стотине људи воде се као нестали, више од хиљаду кућа је оштећено, а државом бјесни више од 90 пожара, поручиле су власти.

По броју жртава, ови пожари представљају најгору катастрофу у Чилеу од земљотреса 2010. године у којем је погинуло око 500 људи.

"Сви смо заједно у борби против ове ванредне ситуације. Приоритет је спашавање живота", поручио је предсједник Бориц, преносе "24Сата".

(Танјуг)