Хиљаде радника траже посао у Израелу усред рата, колика је плата? :: Semberija INFO ::

 

Хиљаде радника траже посао у Израелу усред рата, колика је плата?


Foto: Tanjug/AP
Хиљаде зидара, столара и других квалификованих радника у Индији траже запослење у Израелу захваљујући билатералном споразуму двије државе, упркос рату између Израела и Хамаса.

Упркос ниским температурама и зимској магли на сјеверу Индије, више од 7.000 радника присуствовало је регрутацији у граду Лакнау, јавља шпанска агенција ЕФЕ.

Главни град државе Утар Прадеш био је поприште једнонедјељног практичног процеса регрутовања, који је завршен прошлог уторка, гдје су кандидати показали своје умијеће кроз облагање зидова или полагање плочица под надзором израелског тима.

Плата коју би радници добили у Израелу је један од главних разлога жељене миграције, са око 1.600 долара мјесечно у поређењу са просјечном мјесечном платом од 330 долара у Индији, према подацима индијског Министарства статистике из јула 2023.

Након почетка сукоба с Хамасом, Израел је укинуо радне дозволе за око 150.000 палестинских радника, стварајући мањак радне снаге коју је Тел Авив покушао да попуни радницима из земаља попут Индије или сусједне Шри Ланке.

"Овај споразум није добар због безбједносних услова у Израелу", рекао је за ЕФЕ Санџај Кумар Синг, генерални секретар Конгреса индијског националног синдиката. Критике дијеле и други велики синдикати у земљи, од којих је њих десетак осудило планове запошљавања у Израелу, пише агенција Тањуг.

(Танјуг)